Публикация

Кашлицата – кога е настинка и кога сериозно заболяване

Кашлицата – кога е настинка и кога сериозно заболяване

Интервю с д-р Антоан Димитров, ОПЛ. 

Д-р Димитров, как да разпознаем кога кашлицата е от гърлото и кога от бронхите? Коя е по-сериозна като здравен проблем?

Кашлицата е един от най-често срещаните симптоми в детска възраст и една от водещите причини за посещение на лекар. В повечето случаи тя е съпътстващ или основен симптом на някои банални вирусни респираторни инфекции, в други обаче може да е признак на по-сериозно състояние. Затова е важно да се разграничават отделните видове кашлица, за да се потърси навреме лекарска помощ. Назначаването на подходящото лечение помага да се избегнат усложненията.

 

Кашлицата представлява важен защитен рефлекс на организма, посредством който той освобождава дихателните пътища от попадналите там чужди тела, болестотворни микроорганизми, алергени и други. Има две основни групи кашлица:

 

  • Суха кашлица – тя не се съпровожда с отделянето на какъвто и да е секрет или той е силно оскъден и жилав. Най-често се появява сутрин или вечер, при смяна на климата и температурата на въздуха, при влажно и мъгливо време, при пиене на студени и газирани напитки. Със суха кашлица започват и протичат началните фази на острите възпалителни болести на дихателните пътища като например трахеит, остър бронхит и пневмония. При заболявания на ларинкса често кашлицата се характеризира като лаеща или дрезгава. Сухата кашлица може да се наблюдава при болести на медиастинума и плеврата, както и при фрактура на ребро, чуждо тяло в големите бронхи и белодробен рак.
  • Влажна кашлица – тя се нарича още секреторна и продуктивна. С нейна помощ се изхвърлят събраните секрети от дихателни пътища. Влажната кашлица е характерна за някои болести на бронхите и белите дробове. Кашлицата при бронхиектазии е придружена с отделянето на значително количество обилен секрет. Секретът при белодробен оток пък е пенест и кървав. Влажната продуктивна кашлица е основен симптом при бактериална пневмония, туберкулоза, абсцес на белите дробове и рак.

Какви са видовете кашлица при децата?

При децата се наблюдават и някои отделни видове кашлица. „Лаеща” кашлица - това е един от основните симптоми за инфекция, засягаща ларинкса – ларингит. Тя може да се съпътства от дрезгав или дисфоничен глас, повишена температура, затруднено дишане. В някои случаи детето си ляга здраво вечерта или с леки прояви на вирусна респираторна инфекция, а през нощта внезапно се събужда с лаеща кашлица и затрудняване на дишането. При по-тежко протичане може да е налице стридор – това е характерен звук, който се чува при вдишването. Лаещата кашлица, особено при наличие на стридор и затруднено дишане, е алармиращ симптом, като е необходимо да се потърси спешно лекарска помощ. Причината е, че ларинксът е най-тясното място в дихателните пътища на детето, а възпалението му се съпровожда от хиперемия и оток, което допълнително затруднява притока на въздух към белите дробове.

 

„Магарешка” кашлица се нарича кашлицата при заболяването коклюш. То представлява инфекция на дихателните пътища, която се предизвиква от Bordetella pertussis. Кашличните пристъпи са на определен интервал от време, като протичат по характерен  начин. Детето си поема дълбоко въздух и започва да кашля непрекъснато, без да вдишва отново. В края на пристъпа настъпва реприз - шумен инспириум. Заболяването се съпровожда и с други симптоми – хрема, отпадналост, повишена температура и други. Коклюшът е най-опасен при кърмачетата, които по една или друга причина не са ваксинирани и лечението им трябва да се провежда в детско отделение. Заболяването е силно заразно, затова е важно всички деца, при които няма противопоказания, да бъдат своевременно ваксинирани.

 

Кашлица със „свирене” в гърдите - този тип кашлица е често срещан при инфекции на долните дихателни пътища при децата – бронхиолит. Характерно е, че дишането е затруднено и учестено. Налице е експираторна диспнея – поради спазъма на малките въздухоносни пътища (бронхиоли) се затруднява издишването, като то е по-продължително. „Свиренето” в гърдите може да съпътства и някои други състояния – пристъп на бронхиална астма или при попадане на чуждо тяло в дихателните пътища. При всички случаи е необходимо да се потърси навреме лекарска помощ.

 

Кашлица с хрипове се наблюдава при възпаление на долните дихателни пътища, кашлицата често е придружена от хрипове. При някои респираторни инфекции като бронхиолит и пневмония, имаме наличието на хриптящ звук при издишване. Тук също е необходима консултация с лекар.

 

Нощна кашлица - много често при децата през нощта кашлицата се засилва. Обикновено причината е вирусна респираторна инфекция, която протича с хрема и повишено отделяне на секрети в дихателните пътища. Когато детето е легнало този секрет се стича към носоглътката и гърлото, дразнейки кашличните рецептори. Нощната кашлица също така може да е и един от признаците на бронхиална астма.

Кои са най-честите причини за появата на подобни състояния?

кашлица при децата народни рецепти

Причините за кашлица може да са различни. На първо място това са различните респираторни вируси, включително грип, тютюнопушене – активно или пасивно, излагане на замърсен въздух, синузит, алергии и астма, инфекции на белите дробове (вкл. бронхиалното дърво) – пневмония и бронхит, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – емфизем и хроничен бронхит, заболявания на белите дробове – бронхиектазии, интерстициална белодробна болест или тумори, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), ACE инхибитори (медикаменти за лечение на хипертония и други ССЗ), Круп (при деца от 3 месеца до 3 години), сърдечна недостатъчност, заболявания на медиастинума и плеврата.

Как да се уверим, че не е алергия?

Наистина, понякога кашлицата може да е предизвикана от алергия към плесени, полени, домашен прах, храни, тютюнев дим, инсекти или медикаменти. Едни от най-честите източници на алергени са домашни любимци – куче, котка, кон, плъх, папагал, гълъб.

 

Алергията към животните се изразява като астма, алергичен ринит, конюнктивит или екзема. През последните десетилетия голям брой епидемиологични проучвания установяват повишаване честотата на астмата в детска възраст, която в много от случаите е придружена с кашлица. Болните реагират на физически усилия и алергени вместо с пристъпен задух, с пристъпна кашлица.

 

При алергичната кашлица трябва да са налице някои признаци:

 

·        да продължава от няколко дни до месеци;

·        появява се по всяко време на годината (тази след настинка е характерна главно за зимния сезон);

·        възниква веднага след излагането на алерген;

·        може да е съпроводена с хрема, сърбящи и зачервени очи, възпалено гърло - всяка една алергична реакция насочва към този проблем;

·        никога не е придружена от температура и болки в тялото и мускулите;

·        ако имаме кашлица и температура, причината може да е обикновена настинка.   

 

Общата простуда много рядко продължава повече от 14 дни, така че ако оплакването не премине за две седмици въпреки терапията, трябва да се мисли за алергии. Ако кашлицата при детето не е свързана с настинка, грип или друга инфекция, но е постоянна, то причината за нея може да е алергия. Постоянна е кашлицата когато продължава повече от месец.

Как да облекчим кашлицата?

ентитус капсули

При всички видове кашлица може да се постигне облекчаване с фитопрепарати. Много добър билков препарат е N-Ti-Tuss, в аптеките се предлага под формата на сироп, капсули и таблетки за смучене. Подходящ е за деца над 1 г. и възрастни.

 

В състава на сиропа N-Ti-Tuss влизат специално подбрани 7 индийски билки (терминалия белерика, женско биле, сладник, адатода васика, свещен босилек, куркума, галангала, дълъг пипер, евкалиптово масло, захарен сироп). Подпомагат отхрачването, а жилавият секрет се втечнява.

 

В таблетките за смучене N-Ti-Tuss също имат растителни екстракти от 12 различни билки (джинджифил, плажен бадем, сладник, свещен босилек, куркума, кардамон, галангала, карамфил, дълъг пипер, канела, черен пипер). Всяка от билките действа по различен принцип, а събрани заедно техният ефект се засилва. Таблетките N-Ti-Tuss повлияват благоприятно възпаленото и подуто гърло, ефективно облекчават дразненето, дрезгавия и пресипнал глас, кашлицата. Приемането на билковите таблетки за смучене Ен Ти Тус може да стане още при първите симптоми на болка в гърлото или понижаване и дрезгавост на гласа.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари