Публикация

Здравеопазването – на фокус в началото на новия политически сезон

Започна първото заседание от есенната сесия на Народното събрание. Съпредседателят на парламентарната група на ГЕРБ Тодор Димитров посочи, че през тази сесия „ГЕРБ приоритетно извежда необходимостта и волята за реформи в здравната система”.


Предстоят промени в Закона за здравето, както и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Тодор Димитров отбеляза още, че с изменения в Закона за здравното осигуряване ще се положат усилия да се определи здравноосигурителният модел, начинът на финансиране на лечебните заведения, мерките за по-добра събираемост на здравните вноски, както и въвеждането на електронната здравна карта на пациента.

На проблемите в здравния сектор беше посветено и част от изказването на председателя на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев. По думите му в здравеопазването „цари хаос”, налице е „разпадане на системата под лозунга реформи”.
Сергей Станишев обърна внимание, че парите за спешна помощ са намалени с 50%, че всеки ден по двама медици напускат страната.

Според него се върви към ликвидация на общественото здравеопазване. „Хората днес вече ги приемат само срещу пари”, допълни той.

„Здравната криза в България се задълбочава и става много трудна за преодоляване”, отбеляза председателят на СДС Мартин Димитров.

По предложение на Коалиция за България в дневния ред влезе обсъждането на
проекторешение за създаване на временна анкетна комисия, която да разследва колко са средствата в резерва на здравната каса, харчени ли са и за какво. Въпреки че управляващите приеха предложението на д-р Ваньо Шарков от „Синята коалиция” комисията да провери сметките на институцията от 2000 г. досега, идеята за създаването на такава беше отхвърлено.
От Коалиция за България обявиха, че ще сезират главния прокурор.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи за подадената официално оставка на д-р Геновева Алексиева като заместник-председател на комисиите по здравеопазването и по труда и социалната политика. Д-р Алексиева е била изслушана късно снощи на редовно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Коментари