Публикация

Гените вече не са оправдание за напълняването

Двигателната активност може да намали последствията от генетичната предразположеност към затлъстяване със средно 40%, твърдят британски учени.


Изследването, обхванало около 20 000 души, оспорва теорията, че наследствената склонност към затлъстяване е непреодолима и подкрепя идеята, че физическите упражнения са полезни за всички, които се опитват да намалят теглото си.

Тестове показали, че повечето участници в проучването са наследили между 10 и 13 генетични вариации, за които е известно, че увеличават риска от наднормено тегло.

Някои от доброволците са имали до 17 вариации, други само 6.

Специалистите са открили, че всеки от допълнителните генетични варианти е свързан с увеличаване на индекса на телесната маса (ИТМ).

Всяка допълнителна генетична вариация се свързва с увеличение на ИТМ, равно на 445 грама за човек с височина 170 см.

При физически активните участници, рисковите гени са водели до увеличение на теглото със само 379 гр. Това е с 36% по-малко, отколкото при неактивните индивиди, които са наддавали средно с 592 гр. на допълнителен ген.

Откритието доказва за пореден път, че движението е не само полезно, но и важно за хората в риск от затлъстяване, допълват учените.

Коментари