Публикация

Денят на родилната помощ – Бабинден, бе отпразнуван в „Уни Хоспитал“

Денят на родилната помощ – Бабинден,  бе отпразнуван в „Уни Хоспитал“

Денят на родилната помощ – 21 януари, бе отпразнуван в МБАЛ „Уни Хоспитал“ с разчупване на пита – за здраве и плодородие през цялата година. По стар български обичай с ритуал две от младите майки, родили в здравното заведение, помогнаха в знак на благодарност на д-р Петър Бътовски, началник на отделението по акушерство и гинекология, да измие ръцете си.

Да продължават да се радват на чудото на новия живот, и така всеки ден да е празник, пожела управителят на „Уни Хоспитал“ д-р Красимира Чачова-Ранчева.

Ритуално бяха измити ръцете и на всички лекари и акушери от отделението по акушерство и гинекология. Колкото са пръските от водата, с която се мият - толкова да са и бебетата, двойно повече новородени да изплачат през 2020 година в болницата, бяха сред другите благопожелания, отправени към представителите на най-щастливото отделение.

Обредността през днешния ден, популярен в българската народна традиция като Бабинден, е свързана със засвидетелстването почит и уважение към всички, които помагат за появата на новия живот.

Коментари