Публикация

Помощ при хемороиди

Помощ при хемороиди

Хемороидите са едно от най-разпространените медицински състояния. Трима от всеки четирима души на възраст между 45 и 65 години страдат от хемороиди. Заболяването бележи значителен ръст през XXI век, показват изследвания през последните години.

От какво се получават хемороиди?

Хемороидите са разширени вени в долната част на правото черво и ануса. Различават се по местоположението си - вътрешни хемороиди - вътре в ректума, външни хемороиди - извън ануса, и смесен тип.  

 

хемороиди причини

 

При обостряне може да се появят болка и сърбеж, а при изхождане се стига до кървене. В медицинската практика са известни 4 степени на увеличение на хемороидите. Първите 2 степени рядко са опасни, но трябва да се консултирате с лекар, за да сте сигурни, че не става въпрос за по-сериозно заболяване.

Колко дълго продължават симптомите при възпалени хемороиди?

Ако хемороидите са малки, симптомите ще отшумят за няколко дни без специално лечение.  Добре е да промените начина си на хранене и някои свои навици.

Някои жени развиват хемороиди по време на бременност вследствие на увеличеното  вътрешно коремно налягане, особено в последните 3 месеца. Хормоналните промени през бременността също водят до разширяване на кръвоносните съдове, като тези симптоми може да продължат до самото раждане.

Кои са рисковите фактори за появата на хемороиди?

рискови фактори за хемороиди

 

Рисковите фактори за хемороиди са свързани с увеличеното налягане върху вените в ануса и ректума. Ако в семейството ви има роднини с хемороиди, то вие също може да имате предразположение.

Рисковите фактори включват:

  • Наследственост;
  • Възраст;
  • Бременност;
  • Наднормено тегло или затлъстяване;
  • Запек или хронична диария;
  • Дълго заседяване в тоалетната;
  • Напъване по време на изхождане;
  • Напъване по време на вдигане на тежести и тежък физически труд;
  • Диета, бедна на фибри;
  • Пикантни храни и алкохол;
  • Злоупотреба с клизми или със слабителни средства;
  • Хора, които седят дълго време на работното място – в офис или на волана;
  • Кашлицата, кихането и повръщането могат да обострят хемороидите.

Ще се появят ли отново?

Веднъж след като хемороидите са се появили, те могат да се обострят отново и отново. Не е установено колко често се явява състоянието, това зависи до голяма степен от начина на живот и хранене.

Как да облекчим симптомите при хемороиди?

Как да облекчим симптомите при хемороиди?

Обикновено хората се притесняват да споделят, че страдат от хемороиди. Статистиката обаче показва, че те са доста разпространени сред населението. Според медицински специалисти много хора с хемороиди на практика не получават помощ, защото често не са наясно, че съществуват доста безболезнени терапии, които да облекчат състоянието им, когато става въпрос за хемороиди в начална степен на увеличение. Промяната в навиците помага при много хора – повече плодове с фибри, течности и физически упражнения. Освен смяна на режима на хранене и движение при обостряне на хемороидите е необходимо симптомите  да се облекчат и с третиране с продукти за намаляване на възпалението и сърбежа, които се предлагат без рецепта в аптеките.

Нов продукт облекчава симптомите на хемороиди

Къде може да намерите продукта

Един от новите продукти у нас, който намалява дразненето на възпалените хемороиди, предпазва кожата от  изсушаване и така ограничава риска от фисури и разраняване, е Репахерб (Repaherb), разработен с билкови екстракти.

 

Репахерб (Repaherb)– ректална маз и супозитории, ефективно помагат за успокояване на различните симптоми на хемороиди. Тези нови продукти се отличават с важна съставка - веществото сукралфат, облекчаващо бързо болката. Съставката осигурява защитен слой върху възпалената и разранена повърхност на лигавицата и подпомага нейното възстановяване. Скорошни проучвания показват, че сукралфат е с доказано по-добро въздействие върху хемороидите от лидокаин, който се съдържа в повечето продукти досега.

 

Репахерб екстракт от билки

 

В състава на Репахерб (Repaherb) се използва и силата на природните билки: съдържа екстракти от лайка, невен и хамамелис (листа на леска), които успокояват сърбежа (невен), действат противовъзпалително и антибактериално (лайка) и осигуряват в съвкупност противоболков ефект. Особено силна е ролята на хамамелиса, който свива разширените съдове в раздразнения участък, подпомага възстановяването на тонуса на вените и допълнително осигурява антиоксидантно действие, за по-бързо възстановяване на увредената повърхност.

Коментари