Публикация

За 15 минути можете да разберете дали сте болни от грип

За 15 минути можете да разберете дали сте болни от грип

В сезона на грипните и вирусните заболявания трябва да бъдем особено внимателни към нашето и здравето на нашите близки. Съществуват мерки, които можем да взимаме, за да се предпазим, но гаранция, че те ще бъдат ефикасни, няма. Най-защитени ще бъдем, ако можем да избегнем контакта с евентуално заразени хора, но в забързаното ни ежедневие това просто е невъзможно. До голяма степен причината за разпространението на грипните щамове е, че болните не си остават вкъщи и по този начин разнасят заразата.

 

Хранителният ни режим също е от голямо значение, за да преминем през зимния сезон, без да ни повали грипът. Желателно е ежедневно да консумираме плодове и зеленчуци, прясно изцедени сокове, мед, чай, лук и чесън, тъй като те укрепват имунната ни система. Освен това, независимо дали сме в офиса, или вкъщи, трябва да проветряваме помещението минимум по 15 минути на всеки 2 часа. Така не само ще поддържаме въздуха чист, но и достатъчно влажен, за да не дразни лигавиците на дихателната система.

Ако сте си поставили противогрипна ваксина, имате голям шанс да не се заразите тази зима от грип, или да го преболедувате много по-лесно. С ваксина или без обаче, ако се разболеете, е от изключителна важност да е ясно дали сте болни от грип, вирусна инфекция, или това е просто настинка. Лечението на тези проблеми е различно, а и не трябва да забравяте, че грипът може да доведе до тежки здравословни последици.

Колкото и зле да се чувствате, това не е гаранция, че ви е нападнал именно грипен щам.

Вече съществува бърз, безболезнен и безпогрешен начин

вие и лекуващият ви лекар да се уверите какво точно се случва в организма ви, когато се разболеете. С грижа за вашето здраве, в лабораториите на МБАЛ „Света София“ вече се извършва бърз тест за качествено определяне на наличието на грипен вирус от групите А и В.

Грипните вируси от тип А се смятат за най-опасни, защото те мутират бързо и причиняват епидемии, а щамовете от групата B пък нападат най-често децата. Тестът се извършва от назален или гърлен секрет и безпогрешно показва наличието на жизнеспособни и нежизнеспособни вирусни щамове. Иновативното на този вид изследване е, че то позволява извършването на точна и бърза диагностика. В рамките на едва 15 минути ще бъдете наясно дали сте заразени с грипен щам.

тест за грип

След това лекуващият ви лекар може да бъде по-прецизен в назначаването на лечението ви и то ще бъде по-успешно и бързо. Уточняването на грипната диагноза в началото на заболяването позволява не само по-точното лечение, но и може да ви спести неприятни и тежки последици.

Тестът за грип, който МБАЛ „Света София“ извършва,

е изключително достъпен и препоръчителен веднага след първите симптоми и преди началото на лечението. Единственото, с което трябва да се съобразите, е, че преди теста не трябва да сте използвали капки или спрей срещу хрема. Пръскането на медикамент в носа може да повлияе на резултата от теста.

Очакваме епидемично разпространение във втората половина на януари, а пикът на грипа ще бъде през втората половина на февруари. От грипа боледуват много хора и трябва да се пазим от усложнения,

съобщи наскоро зам.-директорът на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология проф. Тодор Кантарджиев. По последни данни на Националния център на заразни и паразитни болести, заболелите от грип и остри вирусни инфекции през последните дни на 2019 г. и през първите на 2020 г. са най-много в София – 565 души. Повече от половината от тях обаче са деца.

лечение на грип при деца

Лечението, което се предписва при заразяване с грипен щам, е

комплексно, но в основата му стоят антивирусните препарати. Те могат да бъдат прецизно назначени, след извършването на тест за грип.

Можете да разчитате на тази бърза диагностика и в двете лаборатории на МБАЛ „Света София“ – на бул. „България“ №104 и в ДКЦ „Света София-Люлин“ на бул. „Царица Йоанна“ №65.

Коментари

Многа гразен превод от google!!!!