Публикация

Как да се спасим по-бързо от дразнещата кашлица

Как да се спасим по-бързо от дразнещата кашлица

Интервю с д-р Антоан Димитров, ОПЛ, за кашлицата при децата

Д-р Димитров, кои вирусни и бактериални причинители най-често провокират кашлица при децата? Може ли по вида на секрета (храчки), да се ориентираме?

Най-честата причина децата да кашлят, е вирусната инфекция – настинка или грип. Под остри вирусни инфекции на дихателната система се имат предвид инфекции от различни вирусни причинители (над 200 типа вируси) Най-често срещани са грипните и парагрипните вируси, респираторно-синцитиалният вирус, метапневмовирусът, адено-, рино-, корона- и бокавирусите. Микробиологичните изследвания на гърлен и назален секрет се назначават задължително, когато има съмнение за бактериално усложнение при инфекции на горните дихателни пътища.

 

Резултатите обаче трябва да се интерпретират според общото състояние на детето, физикалния преглед и патологичния терен. Микробиологичната флора в носната лигавица е разнообразна. При много хора може да се открият Staphylococcus aureus, Mоraxella, Haemophillus, Streptococcus pneumonie. Тези бактерии са налични в назофаринкса на всички хора, само че в различно количество и съотношение. Ето защо интерпретацията на резултатите от носния и гърлен секрет трябва да се прави задължително от лекар. Най честият бактериален причинител на ангина е хемолитичен стрептокок от група А – стрептококус пиогенес.

 

Видът на секретите при влажна кашлица е различен. Те може да са:

 

·        серозни – те са бистри и воднисти;

·        слузни – белезникаво-сивкави, с по-плътна консистенция;

·        гнойни – жълтеникави (възможно е да имат зеленикав оттенък), гнойният секрет е показател за тежка бактериална инфекция на дихателните пътища;

·        кървави – наличието на кръв в храчките е сериозен симптом, изискващ бърза консултация със специалист.

 

В първите дни на повечето вирусни заболявания в горните дихателни пътища хремата е бистра и течна. В хода на заболяването секретът от носа става по-гъст, вискозен и белезникав на цвят. Жълтеникавият цвят се получава, когато престои по-продължително в назофаринкса. Затова сутрин след ставане първите „сополи“ са жълти, след което отново стават белезникави.

 

Ако те останат обилни и жълти на цвят през  целия ден, а в допълнение има още главоболие, лош дъх, температура, почти е сигурно, че се е развила бактериална инфекция. Зеленикавите секрети говорят за напредване на бактериалното възпаление. Обикновено се съпровождат и от други симптоми като гадене, силно главоболие, мускулни и ставни болки, слабост и неразположение, загуба на апетит, възпалено гърло, суха или влажна кашлица, и изискват преглед от лекар.

кашлица при децата

Може ли да разкажете случаи от практиката – деца с кашлица, как протича, как се повлияват от лечението?

Преохлаждане, смяна на сезоните, понижен имунитет, неблагоприятна околна среда, силен стрес и домашен любимец, са фактори, които могат да провокират появата на кашлица при децата. Колкото по-бързо и точно се постави диагнозата, правилно се определи какъв е типът кашлица и се вземат необходимите мерки, толкова по-вероятно е да се избегне преминаването на възпалението от горните в долните дихателни пътища.

 

През първите три дни възпалителния процес обикновено е в горните дихателни пътища. Тогава целта е да не допуснем преминаването му към долните дихателни пътища. Ако пропуснем тези първи дни, то през първата седмица след болките в гърлото и хремата, се появява и кашлицата. В началото обикновено е суха и болезнена, гърлото е зачервено и гласът става дрезгав. През тази седмица добрият вариант е сухата кашлица да премине във влажна, при което се ускорява процесът на възстановяване.

Влажните секрети дразнят по–слабо бронхите, очистването на дихателните пътища става много по-бързо и лесно.  По-бързото отделяне на храчките предотвратява създаването на благоприятна среда за развитие на микроорганизми и гъбички, и се избягват усложненията – бронхит, бронхопневмония и евентуално хронифициране.  През втората седмица обикновено кашлица е влажна, с вискозни и трудно отделящи се храчки.

 

Отхрачващите лекарствени средства се вземат, за да облекчат дишането и да се почистят бронхите. Инхалациите дават много добър ефект. Препоръчват се също бронходилататори при нощна кашлица и в случаите, в които е налице и бронхит. Гимнастиката също може да подпомогне целия респираторен тракт.  През третата седмица симптомите обикновено са свързани с усложнения, все по-трудно се отделят храчките. Ако кашлицата продължава повече от три седмици, е необходима консултацията с пулмолог и по-сериозно медикаментозно лечение. Докато трае кашлицата, е важно да се избягват дразненията в домашна среда, за да успеят бронхите да се изчистят от натрупаните секрети. Това могат да бъдат прахови частици, дим от цигари, отделяните частици и влакънца от козината на домашните любимци. Проветрявайте и поддържайте добра хигиена.

Какво е мястото на фитопрепаратите за облекчаване?

При всички видове кашлица може да се постигне облекчаване с фитопрепарати. Бързо облекчение носи сиропа N-Ti-Tuss, който е на основата на специално подбрани 7 индийски билки (терминалия белерика, женско биле, сладник, адатода васика, свещен босилек, куркума, галангала, дълъг пипер, евкалиптово масло, захарен сироп). Подпомагат отхрачването, а жилавият секрет се втечнява. Препоръчва се за деца над 1 г. и възрастни.

 

В аптеките се предлага още под формата на капсули и таблетки за смучене. В таблетките за смучене N-Ti-Tuss също има растителни екстракти от 12 различни билки (джинджифил, плажен бадем, сладник, свещен босилек, куркума, кардамон, галангала, карамфил, дълъг пипер, канела, черен пипер). Всяка от билките действа по различен принцип, а събрани заедно техният ефект се засилва. 

 

Колко време продължава нормално кашлицата и кога тя се превръща в хронична?

Продължителността на оплакванията са основен фактор за разграничаването. Острата кашлица трае до 3 седмици. Обичайно започва внезапно и често се дължи на настинка, грип или инфекция на синусите. Подострата кашлица трае от 3 до 8 седмици. За хронична кашлица се говори, когато оплакванията продължат повече от 8 седмици.

 

Според начина и на протичане различаваме:

·        Пристъпна кашлица - най-често при коклюш и астма;

·        Периодична кашлица - при хронични заболявания, които се характеризират с обостряне;

·        Постоянна кашлица - при хронични ларингити, трахеити и бронхити, при туберкулоза, при сърдечна недостатъчност и др.

Коментари

Стоил Гюров
2 фев 2020 14:19

Превода е отвратителен