Публикация

Кафето намалява с 50% риска от рак на черния дроб

Кафето намалява с 50% риска от рак на черния дроб

3-4 безкофеинови кафета на ден намаляват опасността от рак на черния дроб

 

Кафето намалява с близо 50% риска от рак на черния дроб, съобщи д-р Волфганг Зигхарт от Центъра за превенция на чернодробните заболявания в Wiener Privat Klinik, най-голямата частна австрийска болница. По думите му статистиката сочи категорично, че хората, които пият по 3-4 безкофеинови кафета на ден са изложени на много по-рисък риск от останалите, без все още да има конкретно обяснение защо.

Масовото затлъстяване в последните 10 г. води до все повече случаи на неалхохолна стеатоза

(омазняване на черния дроб), която има пряка връзка с рака на черния дроб.  Злоупотребата с алкохол пък е предпоставка за т.нар. алкоколна стеатоза, която води до аналогичен риск. Установено е, че жените, които пият, са в по-голям риск от рак на черния дроб от мъжете, отбеляза  д-р Зигхарт.

Според специалиста най-добрата превантивна мярка срещу всички чернодробни болести е  средиземноморската диета, която включва свежи зеленчуци, зехтин, риба, бяло месо, ядки. Тя гарантира редукция на теглото със 7-10%, което подпомага превенцията срещу рак на черния дроб.

„Фруктозата е един от рисковите фактори за заболяването  – смята д-р Зигхарт. - 1 л фреш или смути на ден си е истинска отрова за черния дроб, защото ударно го омазнява.  Препоръчително е плодовете трябва да се консумират цели, а плодовите сокове да са в малки количества.”  

Аналогична е вредата е от подсладителине в кока-колата. Според гастроентеролога

4 бири са много по-безвредни отколкото 4 коли

В последните години се увеличават и заболелите от рак на дебелото черво, като при европейците рисковата възраст е 50 г., а при американците – 45. Обикновено това се свързва с фамилна предразположеност и най-важното  е да се направи генетично изследване.  

Дисбактериозите също  сред водещите предпоставки за колоректалния карцином

Масово в тези случаи се препоръчват пробиотици, но аз съм против тази практика, тъй като ефектът от пробиотиците не е доказан, заяви специалистът. Той ги отрече като безопасно средство при лечение на хроничен колит.

Д-р Зигхарт обърна внимание, че експериментирането с различни диети, гладуването, някои хормонални терапии също крият риск в дългосрочен план от чернодробни заболявания. Той препоръка физическата активност като безспорна превантивна мярка.

 

Лиляна ФИЛИПОВА

 

Коментари