Публикация

Млад пациент с масивен инсулт беше спасен с механично изваждане на тромба в болница „Токуда“

Млад пациент с масивен инсулт беше спасен с механично изваждане на тромба в болница „Токуда“

Пациент под 40-годишна възраст с тежък мозъчен инсулт беше изправен на крака само за няколко дни в Клиниката по неврология на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда след успешно лечение по един от най-съвременните животоспасяващи методи - механична тромб екстракция (тромбектомия).


Интервенционален екип, съставен от лекари от Клиниките по неврология, образна диагностика, анестезиология, неврохирург от МБАЛ „Света Анна”, специалисти от Клиниката по кардиология и Спешно отделение, участва в първата такава процедура, извършена в Болница Токуда.

Методът се прилага в изключително малко болници в страната

и представлява минимално инвазивно механично премахване на съсирека, който е запушил мозъчния съд. Това в голям процент означава не само спасяване на живота на пациента, но и предотвратяване на тежките усложнения на инсулта - парализа на крайниците и лицевите мускули, и невъзможност за самостоятелно обслужване.


Рано в събота сутрин пациентът получава внезапна слабост и обездвижване на левите крайници. Екипът на Спешна помощ оценява вероятността за запушване на голям кръвоносен съд в мозъка и го транспортира по най-бързия начин в спешното звено на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. От проведената компютър томографска ангиография се потвърждава запушване на средна мозъчна артерия (която кръвоснабдява 2/3 от мозъчната хемисфера). Свиква се интервенционален екип и в рамките на 83 минути от пристигането на пациента в болницата започва процедурата по премахване на тромба.


За сравнение европейската препоръка за това време - т.нар. „door to groin” („от вратата до слабинната гънка”, откъдето се влиза с катетър към мозъчните съдове) е 90 мин. Бяха извадени два кръвни съсирека, запушили магистрална мозъчна артерия, и се постигна пълно възстановяване на мозъчното кръвообращение. В следващите часове настъпи бързо подобрение в състоянието на пациента. Само няколко дни след процедурата той е изписан в добро общо състояние, с пълно възстановяване, функционално независим без неврологичен дефицит като парализа и пареза.

Успехът на иновативната процедура

не би бил възможен, без екипната работа на опитните лекари, както и на модерната технологична база на Болница Токуда.

Лечение на инсулт с тромбектомия

е най-съвременният и ефективен метод, когато става въпрос за масивно запушване на големи мозъчни артерии. Интравенозната тромболиза с рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор се прилага рутинно при исхемичен мозъчен инсулт в острия стадий до 4,5 часа от началото на симптомите. То е стандарт за Клиниката по неврология на Болница Токуда и се провежда от години. При запушване на голям артериален съд обаче, тя рядко е ефективна.


Ендоваскуларната терапия има за цел реканализация чрез механично отстраняване на тромба със специални устройства наречени „стентретрийвъри“, които отстраняват „тапата“ или съсирека подобно на тирбушон. Методът се препоръчва до 6-ия час от началото на клиничните симптоми самостоятелно или след интравенозна тромболиза, и е най-съвременното лечение на исхемични инсулти, като в момента навлиза по-съществено като метод на избор в Европа.

Коментари