Публикация

Добрите навици при хемороиди – диета с фибри, течности и много движение

Добрите навици при хемороиди – диета с фибри, течности и много движение

Най-добрата превенция срещу хемороиди и за облекчаване на симптомите при обострянето им е да спазвате добри навици – за хранене и начин на живот, съветват специалистите.  Най-ефективно това се постига, когато човек има редовен стомах и меки изпражнения. Ето някои съвети за добри навици:

 

  • Храни, богати на фибри.  Яжте повече плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. От тях изпражненията увеличават обема си и остават меки, което предотвратява напъването при изхождане – една от причините за хемороиди. Добавяйте постепенно фибрите към храната си, за да избегнете появата на газове.
  • Много течности. Пийте между 6 и 8 чаши вода или други течности (но не алкохол) всеки ден, за да бъдат меки изпражненията.

 

  • Добавки с фибри. Повечето хора не поемат препоръчаната доза фибри с храната си – между 20 и 30 грама дневно. Изследвания показват, че предлаганите в аптеките хранителни добавки с фибри облекчават симптомите като цяло и кървенето при хемороиди. Ако вземате такива добавки, задължително трябва да пиете поне 8 чаши вода дневно, за да не се стигне до затегнат стомах.
  • Слушайте тялото си. Избягвайте храни, които дразнят стомаха ви. За някои хора дразнител е лактозата в млечните продукти. За други това е глутенът или пък консумирането на твърде рафинирани храни.
  • Без напъни. Напъването или задържането на дъха при освобождаване на изпражненията създава по-голямо налягане върху вените в долната част на ректума.
  • Веднага в тоалетната при нужда. Ако усетите нужда да отидете до тоалетна, но изчаквате и сигналът премине, изпражненията може да се втвърдят и освобождаването им после да е по-трудно.

 

  • Нежно в деликатната зона. Почиствайте зоната на ануса нежно с мека влажна кърпа, мокра кърпичка несъдържаща алкохол или мокра тоалетна хартия. Добре е при обостряне да нанасяте в чувствителната зона ректална маз, която успокоява и овлажнява кожата и лигавицата около нея. Такъв ефект може да очаквате от ректалната маз на  Репахерб (Repaherb) - тя намалява изсушаването на кожата, понижава риска от поява на фисури и нараняване при дефекация и подпомага заздравяването, образувайки нежен филм върху възпаленото място.
  • Без четене в тоалетната. Седящата поза, със свити крака за дълги периоди от време, особено в тоалетната, може да увеличи налягането върху вените в ануса. Това се случва заради забавения кръвоток във вените на долните крайници при продължително седене. Затова  мислете за престоя си в тоалетната като необходимост, а не като приятно бягство от околните. Ако имате лавица с книги и списания там, преместете ги на друго място. Не влизайте в тоалетната с телефона си – сърфирането из социалните мрежи само ще удължи престоя ви там.
  • Много движения.  Бъдете активни, за да предотвратите появата на запек и да намалите натиска върху вените, породен от дълги периоди на седене или стоене прав. Упражненията и ходенето, насочени към подобрен тонус на долните крайници, но не вдигането на тежести, също ще помогнат да намалите риска от честа поява на хемороиди и да контролирате по-добре наднорменото тегло. Ако работите седнали пред компютър и в офис без възможност за много движения, намирайте на всеки час възможност за поне 10 минути раздвижване – например изберете отпечатване на документ на по-далечен принтер и си го вземете лично, посрещнете куриер вместо ваш колега, качете се по стълбите след обедната почивка, повдигайте крака над нивото на таза за 2-3 минути. Сменяйте седналото с изправено положение по всякакъв повод – за да подредите документи на лавицата, да настроите щорите, да включите лампата и т.н.

Къде може да намерите продукта

 

 

Коментари