Публикация

Ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става по метода на Рьотингер

Ревизионно ендопротезиране на тазобедрена става по метода на Рьотингер

На 21.02. 2020 г. в Клиника по ортопедия и травматология на Университетска болница "Царица Йоанна – ИСУЛ" проф. Рьотингер ще извърши демонстрационно ревизионно ендопротезиране на тазобедрената става. Интервенцията ще бъде извършена заедно с  един от водещите наши ортопеди - проф. Пламен Кинов. Гостът от Германия и българският му колега ще извършат ревизионното ендопротезиране, използайки иновативния " Подход на Рьотингер" . 

Той представлява миниинвазивен метод,

който щади меките тъкани и не уврежда мускулите. При него достъпът е преден и се оперира през малък разрез 8-10 см, докато при класическите операции обичайно разрезите са 15-20 см.

Подходът на Рьотингер е щадящ и пациентите се възстановяват по-бързо. 

Проф. Хайнц Рьотингер е сред водещите

проф. Пламен Кинов и професор Рьотингер
проф. Пламен Кинов
и професор Рьотингер

специалисти в Германия

Той завежда Клиниката по ендопротезиране в Chirurgisches Klinikum München, университетска база на Ludwig Maximilian University Munich, Германия. През 2004 г. проф. Рьотингер публикува собствен метод за техника на ендопротезиране на тазобедрената става, известен като миниинвазивна техника на Röttinger. Тази процедура предизвика огромен интерес в ортопедичната общност и създаде нови стандарти в артропластиката на тазобедренатата става.

 

От 2018 г. насам проф. Рьотингер неколкократно оперира в КОТ на УМБАЛ „Царица Йоанна“ -  ИСУЛ. Под негово ръководство се провежда и обучение на специализанти по ортопедия и докторанти от Катедрата в Мюнхен.

 

Коментари