Публикация

Нови доказателства в полза на кафето и здравето на сърцето

Консумацията на 1-2 чаши кафе дневно е полезно за сърцето, твърдят гръцки учени.


Проучване на хора на възраст между 65 и 100 години показва, че тези от тях, които пият умерени количества кафе всеки ден имат по-еластични кръвоносни съдове около сърцето.

Хората с високо кръвно налягане трябва да бъдат насърчавани да пият умерени количества кафе, твърдят авторите, въз основа на получените резултати.

Досега се водеше спор по темата дали кафето е добро, или лошо за сърцето.

Изследването е проведено от екип на университета в Атина с почти 700 възрастни жители на един малък остров в Егейско море, където повече от една трета от хората живеят до 90 или повече години.

Проучването се фокусира върху 485 от обитателите, които страдали от високо кръвно налягане.

Втвърдяването на кръвоносните съдове е свързано с болести на сърцето и се смята за предупредителен знак за бъдещи кардиологични проблеми.

Установено е, че пациентите, които пият 1-2 чашки кафе на ден, имат по-голяма еластичност на големите кръвоносни съдове от тези, които пият по-рядко или никога.

Не са открити доказателства обаче, че увеличаването на консумацията на кафе ще доведе до подобрения в аортна гъвкавост.

повишеният прием на кафе се свързва с увеличаване на количествата на кофеин, които попадат в организма, което се свързва със стесняване на съдовете.
 
Според учените пиенето на кафе в умерени дози трябва да се насърчава, дори при хора в напреднала възраст, страдащи от хипертония, тъй като това може да забави артериалното стареене.

Консумацията на кафе в приятелска компания също е от значение за психологичното здраве, допълват учените.

Те твърдят, че е възможно да има връзка между кафето и по-ниски рискове от сърдечни заболявания, диабет, висок холестерол, затлъстяване и лоша бъбречна функция.

Кофеиновата напитка е богат източник на флавоноиди, магнезий, калий, ниацин и витамин Е. Всички те се борят срещу вредното влияние на оксидативния стрес.

Коментари