Публикация

Варна ще получи четири линейни ускорителя

Напълно възможно е до 2-3 години Варна да обяви война на рака с общо четири линейни ускорителя. Два от тях ще бъдат инсталирани в новия център, който ще бъде изграден в Университетската болница „Света Марина”, а другите два - в общинския междуобластен диспансер.


Това каза проф. Татяна Хаджиева, председател на гилдията на лъчетерапевтите в България, по време на международния форум „Радиационна защита в медицината”, който се провежда край Варна.

Според нея модерната лъчетерапия, приложена в подходящия момент от развитието на рака, спасява живота на 40% от пациентите.

„Методът е добър, защото е контролиран – облъчват се само болните клетки с дозирана радиация. Дори да се засегнат околните тъкани и органи, пораженията са минимални, те не умират, а се възстановяват”, поясни проф. Хаджиева.

И след като България успя да обърне достатъчно внимание на клиниките за лечение на сърдечно-съдовите заболявания, сега е ред на онкологията. А тя ще се „изправи на крака” с 280 млн. лв. по оперативните програми на ЕС, разпределени в общинските и държавните болници.
Така варненският онкологичен център в УМБАЛ „Св. Марина” ще се сдобие с пълно оборудване, а заедно с обзавеждането на общинския диспансер Варна ще получи всичко необходимо за модерното лечение на рака.

„Не очаквайте обаче, че ускорителите ще дойдат след броени месеци”, подчерта проф. Хаджиева. Тя уточни, че ще са необходими между 2 и 3 години, през които да се изградят бункерите и да се въведе апаратурата в действие.


Коментари