Публикация

Билковият сироп облекчава детската кашлица

Билковият сироп облекчава детската кашлица

Кашлицата не е заболяване, а е неприятен симптом. Става въпрос за защитен механизъм от страна на организма спрямо чужди частици, вещества, микроби и други дразнители, които навлизат в дихателните пътища. Тя най-често се получава при вирусно или бактериално заболяване на горните и долните дихателни пътища. Понякога причина може да е алергично състояние или хронично заболяване.

 

Кашлицата може да бъде остра и хронична, а също така суха, влажна, „лаеща“ (при ларингит) или пристъпна. Характерът ѝ зависи най-често от причината за заболяването.

Всички родители се тревожат, когато детето има кашлица, но не всички знаят какво да направят, когато тя се появи. Общопрактикуващият лекар в Медицински център „Младост“ – Варна д-р Грациела Илиева съветва веднага да се отиде на преглед.

 

Правилната диагноза за причината за кашлицата е ключът към нейното лечение, ето защо е нужно лекарят да направи обстоен преглед на детето. Той обикновено се състои в преслушване на белия дроб, измерване на температурата, преглед на горните дихателни пътища и задължителното изясняване на епидемиологичната обстановка, в която живее пациентът.

 

Важно е родителите да информират лекаря

кога и как са започнали оплакванията,

а  също така по кое време на денонощието се засилва кашлицата. Ако се отделят храчки трябва да се уточни какви са на цвят, в какво количество и с каква гъстота. По този начин лекарят може да направи извод дали става въпрос за алергичен процес, за вирусна или бактериална инфекция и какво да е последващото лечение.

 

Един от най-сигурните начини за овладяване на кашлицата е терапията с билкови препарати. Д-р Грациела Илиева препоръчва при деца да се използва сиропът Ен-Ти-Тус, тъй като съдържа 7 билки с доказан ефект спрямо кашлицата.

 

Кашлица - лечение с билкови сиропи

 

Част от тях са:

 

  • Сладник - има антиоксидантно, отхрачващо и имуностимулиращо действие;
  • Босилек - действа антибактериално, облекчава кашлицата;
  • Куркума - има антисептичен и противовъзпалителен ефект.

Когато заболяването е вирусно, лекарите не съветват да се приемат антибиотици, защото те нямат никакъв ефект в този случай. До тях се прибягва, когато инфекцията е бактериална.

 

За съжаление, в България антибиотиците се приемат безконтролно, смята д-р Илиева. Много често пациентът решава, че ще пие някакъв антибиотик, и си го набавя. Когато пък е предписан от лекар често не се спазва правилото да се лекува поне 7 дни. В момента, в който се почувства облекчение - на 3-ия – 4-ия ден, антибиотикът се спира преждевременно. В резултат има риск да се получи бактериална резистентност и така при последващ прием да не се постигне ефект.

 

Освен приема на билкови сиропи има още няколко мерки, които родителите могат да предприемат за облекчаване на детската кашлица.

 

Препоръчително е температурата в стаята на болния да е в границите на 18-22 градуса по Целзий, като въздухът трябва да е влажен.

Сухият въздух изсушава лигавиците и води до дразнене

и усилване на симптоматиката. Специални дихателни упражнения също могат да помогнат при някои видове кашлица. Необходимо е да се избягва излагането на цигарен дим. Ако болният не е с висока температура, не трябва да лежи на легло през целия ден. Леките разходки, движението и изправеното положение стимулират отделянето на секретите от дихателните пътища.

Коментари