Публикация

Как да избегнем усложненията при грип

Как да избегнем усложненията при грип

Д-р Елена Дурева, специалист по вътрешни болести и пулмология:


Хората с хронични заболявания на дихателната и сърдечносъдовата система, с отслабен имунитет, пушачите са най-застрашени да развият усложнения от грипа.
Важно е да се знае, че това заболяване е сериозно и никой не е застрахован от тежко протичане, дори и принципно здравите хора. Затова моят съвет е, децата и хората от третата възраст, представителите на рисковите групи, работещите в многолюдна среда, да се ваксинират. А при заболяване от грип незабавно да се започне адекватно лечение, назначено от специалист.

Грипът трудно може да се сбърка

Най-характерното е, че започва внезапно. Най-изявените признаци на това заболяване са:

  • втрисане и висока температурата (над 38.5 – 39 градуса);
  • болки в мускулите;
  • ставни болки;
  • влошено общо състояние;
  • главоболие.

Когато пациентът се оплаква от хрема, драскане в гърлото, леко повишена температура, които се развиват за няколко дни, това едва ли е грип.

 

Грип - симптоми

С антибиотиците не бива да се бърза

те нямат място в първите дни от лечението на грипа, защото той се причинява от вируси, а не от бактерии.


Ако на третия, четвъртия ден от боледуването се появят нови оплаквания, температурата започне отново да се повишава, тогава може да се е развила бактериална инфекция. След преглед лекарят може да назначи антибиотична терапия.

Лечение на грип

Лечението става със специфични противовирусни средства, в България имаме богат опит с препарати като римантадин хидрохлорид. Тези лекарства атакуват директно грипния вирус, блокират разпространението им в организма. По този начин се избягват усложненията, които могат да засегнат дихателната, сърдечносъдовата, нервната система, бъбреците, средното ухо.


Към противовирусното лекарство може да се добавят и други, които повлияват добре симптомите – срещу болките в гърлото и тялото, срещу кашлицата. Болните от грип могат да приемат и антипиретици срещу високата температура, като римантадин хидрохлорид е добре да се комбинира с метамизол (аналгин), а не с парацетамол или ацетизал.

 

Лечение на грипа


При грип е изключително важно да се приемат и много течности, защото високата температура обезводнява организма и така той много по-трудно се освобождава от натрупаните по време на боледуването токсини.

Как да се предпазим

По време на епидемия трябва:

  • да се ограничат контактите и посещенията на масови мероприятия;
  • ръцете често да се мият;
  • менюто да е рационално и богато на витамини.

При контакт с болни от грип и при рискови пациенти може да се приложи т.нар. екстрена профилактика - 1 таблетка дневно от римантадин хидрохлорид за 30 дни.

Коментари