Публикация

Хемороиди и бременност

Хемороиди и бременност

Повече от половината  бременни жени страдат от хемороиди. Те могат да предизвикват дискомфорт, сърбеж и дори болка. Макар че често затрудняват бъдещата майка, добре е да се знае, че са доста разпространени и не са опасни. Има много начини да облекчите положението си, а много често след раждането хемороидите изчезват.

 

В кой период на бременността се появяват хемороидите?

 

Хемороидите са най-често срещани в средата на втория и през третия триместър от бременността, но на практика могат да се появят по всяко време.

 

Кои са причините за хемороиди през бременността?
 

Налягането от растящия ембрион в утробата, което се засилва около 25-ата седмица от бременността, заедно с увеличеното подаване на кръв към зоната на таза, може да доведат до разширени вени в областта на ректума, които се подуват и сърбят. Затегнатият стомах също обостря хемороидите. Запекът също така може да стане причина за появата им, когато изпражненията са твърди и има много напъни при изхождане.

 

Хемороидите може да се появят и след раждането като резултат от напъните, които жената прави при естествено раждане.

 

Как да облекчим хемороидите при бременност?


Поддържайте редовен стомах. Най-доброто средство за облекчение на симптомите на хемороиди при бременната жена е да ходи редовно до тоалетна. Пийте много вода и хапвайте храни с фибри, за да се предпазите от запек.


Правете упражненията на Кегел, които поддържат мускулите на тазовото дъно. Освен че подготвят мускулите за раждането, упражненията през бременността може да предотвратят появата на хемороиди, като подобрят кръвообращението в тази област.


Спете на една страна, а не по гръб (позата по гръб по принцип трябва да избягвате след първия триместър на бременността). Така ще намалите натиска върху тазовата област. Също така – пробвайте да полежите на лявата си страна по няколко пъти на ден, за да намалите натиска върху вените в областта на ректума.


Движете се. Избягвайте да седите или да стоите на едно място за дълъг период от време. Опитайте да правите на всеки час 5-минутна разходка с бързо ходене, за да подобрите кръвообращението в  тазовата област и да имате редовен стомах.  Ако лекарят ви позволява, продължете да правите упражнения, които са безопасни за състоянието ви, до самия термин на раждането.

 


Не се напъвайте в тоалетната. Избягвайте напъните, както и заседяването за дълго време в тоалетната.  


Поддържайте добра хигиена. Използвайте топла вода и мека тоалетна хартия, за да почиствате областта около ануса след всяко изхождане. При избърсване не трийте прекалено силно, за да не се раздразнят чувствителните тъкани. Ако тоалетната хартия е много твърда, опитайте с мокри кърпички.


Правете си топли вани. 10-15-минутно потапяне в топла ваничка с леко хладка вода ще поддържа хигиената в ректалната област и ще облекчи дискомфорта ви. Прекалено горещата вода усилва болката и възпалението.


Опитайте билкови компреси с отвара от леска или компреси с лед. И двете може да помогнат за облекчаване на симптомите при хемороиди.  

 


Обсъдете с вашия лекар подходящи за вас средства за облекчаване на хемороидите. Той може да ви препоръча диета срещу запек, както и подходящи свещички или маз за успокояване на болката при хемороиди. Ново средство в тази област е продуктът Репахерб (Repaherb). Наличен е в аптечната мрежа както под формата на свещички – 10 броя в опаковка, така и под формата на ректална маз в тубичка.  Новият продукт е официално одобрен за използване по време на бременност и през периода на кърмене, но e препоръчително да се консултирате с вашия личен лекар. При използване един до два пъти дневно на свещичките при вътрешни хемороиди и на ректалната маз при външни хемороиди, може да очаквате пълно облекчаване на симптомите за период до две седмици. Ако такова не настъпва, потърсете консултация с лекар. Дръжте продукта далеч от деца, тъй като за тях е противопоказан!


Купете си кръгла възглавница във формата на поничка. Ако седенето за вас наистина не е удобно, тази възглавница може да облекчи напрежението от позата.

 

Къде може да намерите продукта
 

Коментари