Публикация

Пробиотици в полза на имунитета по време на грип

Пробиотици в полза на имунитета по време на грип

В обстановка на грипна епидемия, когато и много други вируси са в обръщение, нерядко се налага прием на антибиотик. Този клас медикаменти намира приложение в лечението на бактериални инфекции, често вследствие на усложнение от вирусно заболяване.  

 

Предписани в точния момент, антибиотиците могат да спасят живот, да помогнат за въстановяване от пневмония или гнойна ангина например. Неприятното е, че имат един сериозен страничен ефект – нарушават баланса на микрофлората в червата. Като унищожава вредните бактерии, антибиотикът ликвидира и много от полезните.

лечение на грип

 

Признаците за дисбаланс обикновено са:

  • Гадене;
  • Диария;
  • Метеоризъм;
  • Общ дискомфорт в червата.

Диарията е едно от най-честите усложнения при прием на антибиотици – от нея се оплакват от  5 до 40% от всички пациенти (в зависимост от възрастта на пациента и вида на антибиотика). Възрастните над 65 г. по-често страдат от това усложнение. Диарията, причинена от антибиотици, невинаги се развива по време на приема им, а след 2-3 седмици.

 

Това е така, защото полезните бактерии, които живеят в червата и имат важна роля за имунитета и здравето ни като цяло, загиват постепенно. Стъпвайки на тези знания, през последните години лекарите задължително предписват пробиотик към основната терапия с антибиотик. Важно е пробиотиците да се приемат още от първия ден заедно с лекарството. Това помага да се предотврати страничния ефект на антибиотика върху храносмилателния тракт. Особено важно е използването на пробиотици в такъв момент при възрастни хора и хора с нарушена имунна система.

Lacto 4 Force – отличен помощник за здрава чревна флора

 

 

 

 

Lacto 4 Force (Лакто 4 Форс) е един от най-качествените комбинирани пробиотици в аптеките. Подходящ е при стомашно-чревни разстройства, свързани с употреба на антибиотици. Възстановява и нормализира чревната микрофлора при настъпила дисбактериоза. Формира естествена бариера срещу вредни и патогенни микроорганизми. Друго негово предимство е, че има нова опаковка, която не изисква съхранение в хладилник


Lacto 4 Force принадлежи към последното поколение пробиотици. Формулата му е създадена по нова, висококачествена технология State of the Art. Възстановява и нормализира чревната микрофлора при настъпила дисбактериоза. Приема се лесно и просто – при възрастни и деца над 12 год. се дават по 1 до 2 капсули дневно с храната. Ако в момента пиете антибиотик, вземайте пробиотика 2 часа преди или 2 часа след него.

 

Във всяка капсула Lacto 4 Force има 4 милиарда живи клетки:

  • Lactobacillus acidophilus;
  • Lactobacillus rhamnosus;
  • Lactobacillus bulgaricus;
  • Streptococcus thermophilus.

Ако сте склонни към инфекции през студените месеци, може да приемате пробиотика и за засилване на имунитета. Много проучвания излизат с извода, че добре балансираната чревна флора е от ключово значение за отбранителните ни сили. Липсата на движение, на достатъчно пресни плодове и зеленчуци през зимата, неправилното хранене и натрупването на по-леки вирусни инфекции, които караме на крак, допълнително натоварват организма.

Пробиотиците помагат да се справим с вирусите

 

Проучване на Университета в Джорджия, САЩ, през 2017 г. излезе с два доста интересни извода. Първият е, че пробиотиците помагат за намаляване на теглото след инфектиране с грип. Напълняването вследствие на вирусна инфекция отдавна е описано като феномен. Изясни се също така, че е свързано с нарушения от заболяването баланс на чревната флора. Именно полезните бактерии участват в правилното разграждане и усвояване на хранителните вещества в тънките черва.  

 

Втората полза, установена от американските учени, е,  че пробиотиците пречат на размножаването на вируса на грипа от тип А в белите дробове. След приема им се наблюдавал имунен отговор от широк спектър на действие. Повишавала се концентрацията на клетките макрофаги в алвеолите на белите дробове и дихателните пътища. Повишавал се синтезът на специфични антитела, падало нивото на противовъзпалителните цитокини и клетките на вродения имунитет.

 

 Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Винаги,когато изписвам АБ ,давам и пробиотик.Ползите са покозотелни.