Публикация

Кои симптоми издават железен дефицит при бременната

Кои симптоми издават железен дефицит при бременната

Интервю с д-р Росен Петров, акушер-гинеголог в Пловдив

Д-р Петров, вие наблюдават бременността на много жени. Често срещан ли е дефицитът на желязо при тях?

Този дефицит се среща много често, като през първия триместър запасите остават сравнително добри във връзка с преустановената менструална функция. След това обаче, поради повишените нужди от желязо, недостигът се открива почти масово. Необходими са допълнителни количества, които да попълват запасите в организма. Повишената нужда от него е свързана с процесите на преминаване на желязо от майката към плода. Значително количество се задържа в плацентата.    

Жената усеща ли недостига по някакъв начин?

При бременните почти всеки месец се следи кръвната картина. При спад на хемоглобина назначаваме допълнителни изследвания. Активно разпитваме жените за симптомите, които са многообразни - сънливост, повишена чувствителност към студ, задух, сърцебиене при физическо усилие, лесна умора и косопад. По-рядко срещани са главоболие и шум в ушите. Понякога жените, особено когато е първа бременност, трудно успяват да отграничат дали оплакванията са свързани със самата бременност или е друг проблем. Затова е много важно да споделят с наблюдаващия лекар всичко, което ги тревожи или им прави впечатление. 

дефицит на желязо при бременни

Кои са изследванията, които помагат за изясняване на нуждите на организма?

Основно се следят стойностите на хемоглобина. При съмнение за анемия се назначава и изследване на серумно желязо, серумен феритин. Феритинът е белтък, който се свързва с желязото и осигурява наличността му в кръвта. Така то се свързва с молекулата на хемоглобина. Феритинът ни показва резервите на желязо в организма.

Може ли недостигът на желязо сам по себе си да провокира здравословни проблеми?

Жените с анемия са предразположени към преждевременно раждане. Плодът, който не получава достатъчно желязо през плацентарния поток, често изостава във физическото и психическото си развитие. Такъв фетус се нарича ретардирал - отличава се с по-ниско тегло, отколкото е оптимално за съответната гестационна седмица. Да не забравяме и риска за преждевременно раждане заради анемичния синдром на майката - това допълнително ще затрудни тяхното развитие. Не е фатално, но за напълно здраво бебе е важно да следим за нормално количество желязо в кръвта на майката. 

 

При железен дефицит се забавя и функцията на щитовидната жлеза. Пречи се на нормалния метаболизъм. При много пациентки с хипотиреоидизъм, дори да не са бременни, се открива, че страдат от дефицит на желязо. Забавеният метаболизъм се усеща като липса на сили, енергия, повишаване на теглото и по-ниска телесна температура. 

ферофолгин желязо за бременни

Кои са другите важни вещества, от които бременната има повишена нужда?

Бъдещите майки имат повишена нужда още от фолиева киселина, витамин В6, В12 и D. Препаратът Ферофолгин съдържа чудесна комбинация именно от тези витамини и желязо, създаден е специално за нуждите на бъдещите майки. Фолиевата киселина осигурява фолат в организма - много важен в началото на бременността за формиране на структурите на плода. Аз лично съветвам пациентките, дори още когато правят планове за забременяване, да приемат по 400 мг фолиева киселина дневно. Вземат я поне до 3-4-и месец, а често и до края на бременността. 

 

В първоначалните месеци тя е важна за предотвратяването на дефекти при формиране на плода, а след това подобрява усвояването на желязото и включването му в молекулата на хемоглобина. В тази насока действат и витамините В6 и В12. Заедно с витамин D те имат отношение към качеството на имунитетата, към абсорбцията на фосфор и калций, които са безусловно необходими на организма.

Кои са оптималните дневни нужди от тези вещества?

Около 15-20 мг желязо са дневните нужди за всички жени, които имат още цикъл. Малко по-високи са дневните нужди при бременните - до 20 мг. Кърмачките имат нужда от около 10 мг. Ферофолгин има 15 мг, но голямото му предимство е неговата максимална бионаличност благодарение на форма, която лесно минава през клетъчната мембрана. Препаратът е в удобна форма и с приятен вкус на портокал. Сашетата се приемат директно, не е нужно да се разтворят във вода. 

 

По принцип едно саше на ден е достатъчно, но понякога даваме и по две, за да наваксаме по-бързо железния дефицит. При тази доза и форма на прием пациентките не съобщават за странични ефекти, наблюдавани при други добавки:

  • метален вкус в устата;
  • дразнене на храносмилателния тракт;
  • гадене;
  • запек. 

Тези оплаквания са по-често срещани при препарати с по-големи дози желязо и по-ниска резорбция. В организма попадат големи количества, които обаче не могат да бъдат усвоени правилно. Като остават в стомаха и червата, те ги дразнят.

 

Прилагам Ферофолгин успешно в практиката си още от появата му на пазара. Той бързо се наложи като предпочитан препарат. За нас е най-важно да се нормализират стойностите, а за пациентката - да няма странични оплаквания. С препарата постигаме и двете си цели отлично. 

Налага ли се да компенсирате железен дефицит след раждане? 

Контролът на бионаличността на желязото по време на бременност е нещо, което всеки АГ следи. При раждането има остра кръвозагуба. Обикновено родилките са млади, здрави жени и организмът се справя бързо, ако няма някакво заболяване. Желязото от вътрешните резерви на жената бързо наваксва, но ако хемоглобинът падне бързо, се прави кръвопреливане. В определени случаи отново назначаваме Ферофолгин, докато се нормализират стойностите. 

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари