Публикация

СЗО обяви извънредно положение заради новия коронавирус

СЗО обяви извънредно положение заради новия коронавирус

Световната здравна организация (СЗО) обяви международно извънредно положение във връзка с новия коронавирус от Китай, предаде БТА.


Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи решението след заседание на Комитета за извънредните ситуации в четвъртък - независима експертна група към базираната в Женева организация.


То е взето на фона на разпространението на вируса в около 18 държави извън Китай. Заразата досега е причинила смъртта на 170 души в Китай, а броят на заразените по света надхвърли 8 100.


Решението за максимална степен на тревога беше взето след първите потвърдени случаи на предаване на вируса от човек на човек извън Китай. Международното извънредно положение е призив към държавите по света да координират своя отговор под ръководството на СЗО, отбелязва ДПА.


„Нашето най-голямо безпокойство е възможността вирусът да се разпространи в страни, чиито здравни системи са по-слаби“, обясни генералният директор на организацията, цитиран от Франс прес.


Тедрос Аданом Гебрейесус подчерта на пресконференция след заседанието, че решението, което СЗО взе въпреки първоначалното си нежелание, „не е вот на недоверие към Китай“.


„СЗО не препоръчва ограничаване на пътуванията, на търговския обмен и на движението (на хората) и дори се обявява против каквото и да било ограничаване на пътуванията“, отбеляза генералният директор на СЗО.

 

 

Коментари