Публикация

Б. Борисов: До 10 дни ще стане ясно как се източват парите за здраве

Премиерът отрече да има отказ от лечение на пациенти.


До десет дни службите ще разкрият как се източват парите в здравеопазването, обяви премиерът Бойко Борисов пред Би Ти Ви.

„Сега, може би след десетина дена ще им покажем точно как става, защото сега работим със службите по този въпрос и на вашите зрители ще им покажем точно как става източването.
Това, което работим с колегите, е да докажем как капка по капка - вир става. Ще покажем такива случаи. Те са фрапантни. Ние нямаме възможност всяка операция или всички прегледи да ги проверим сега дали са проведени. Ще покажем как операция на едно нещо се пише в документите като операция на апандисит, да речем, за да може да се вземат пари”, посочи премиерът.

По думите му с въвеждането на електронната здравна карта, с преизчислението на клиничните пътеки, съвместно с лекарския съюз, „ще спрат големите пари, които изтичат в здравеопазването”.

„Българите ще усетят ефекта от здравната реформа на първи януари”, категоричен е Бойко Борисов, които изрази съжаление, че реформата се е забавила с 6 месеца.

„Ние с лекарския съюз и д-р Райчинов работим прекрасно. Първото и важното, което е, че по всички точки на реформата, те не само са съгласни, но и ни подкрепят. Като се започне от преоценяването на клиничните пътеки, където се харчат много пари, като се започне с доболничното лечение, лекарствата. Има заболявания и лекарства, които са просто над десет хиляди лева, а има аналози за тях”, каза премиерът.

Той отрече да има отказ от болнично обслужване на пациенти. „Първо, до този момент не само че няма отказ, а ние лекуваме повече хора, отколкото всички предишни години. Второ, даваме толкова пари, колкото през изминалите години се дават за здраве, но имаме увеличение и на заплатите, и на скъпите лекарства, както и на броя на пациентите. И оттам идват несъответствията”, посочи министър-председателят.

Бойко Борисов каза още, че ще се помоли здравния министър да преразгледа отстраняването от поста на началника на спешното отделение на болница „Царица Йоанна - ИСУЛ” д-р Владимир Атанасов.
Преди дни той беше наказан за това, че нарече служителите на здравното министерство „олигофрени” в телевизионен репортаж.

„Аз не бих го уволнил този шеф на отделение, защото аз съм го виждал, разговарял съм с него, когато съм бил в ИСУЛ на посещение. Той е един добър лекар.
Аз не бих се засегнал, а бих го извикал и бих му обяснил всичко, което правим по здравето и в здравеопазването, и съм убеден, че подобен специалист щеше да се изкаже след това по друг начин”, допълни премиерът Борисов.

Коментари