Публикация

МЗ с първи електронен търг за лекарства

МЗ с първи електронен търг за лекарства

Първият електронен търг – за онкологични и онкохематологични лекарства, завърши успешно.


Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти в Народното събрание.


От думите му стана ясно, че

интересът към процедурата е бил изключително голям

в нея са се включили 16 търговци на едро с лекарствени продукти, направени са заявки от 203 лечебни заведения. 

 

Здравният министър посочи, че по първоначална спецификация прогнозната стойност на онкологичните и онкохематологични лекарства за нуждите на болниците за две години е била около 1,280 млрд. лв.

След провеждането на електронния търг постигнахме с 57 млн. лв. по-ниска стойност, т.е. минимум толкова ще бъде икономията за бюджета на НЗОК

- коментира министър Ананиев.


След това на ниво лечебно заведение ще бъдат постигани по-ниски цени на база проведени обществени поръчки.


Кирил Ананиев подчерта, че това правителство за първи път създаде и реално проведе електронен търг. В този търг подадоха заявки държавните, общинските лечебни заведения и тези със смесено участие. Здравният министър посочи, че се работи по текст в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, чрез който и частните лечебни заведения да бъдат задължени да договарят цени не по-високи от тези, постигнати чрез рамковите споразумения и електронната борса за лекарства.

През февруари ще бъдат обявени още 5 електронни обществени поръчки за закупуване на лекарствени продукти

за нуждите на лечебните заведения в Република България.

 

На въпрос относно тримата български граждани, които се намират в град Ухан, министър Ананиев обясни, че се очаква те да пристигнат в Европа утре, като двама от тях ще дойдат с френски самолет, а третият - с германски.

Координацията по пристигането на българските граждани се осъществява от Министерството на външните работи. Ние сме в непрекъсната връзка с тях. В самолета, който ще отлети до мястото, където ще кацнат във Франция и Германия, ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, а след като пристигнат, са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА, посочи още здравният министър.

Коментари