Публикация

Първо посещение при зъболекар

Първо посещение при зъболекар

Кога да заведем детето на преглед при зъболекар?

 

Профилактичните прегледи на децата от най-ранна възраст са много важни.

Това намалява страха им от бъдещи дентални процедури. Освен това насърчава добрите навици за хигиена на устната кухина от самото начало.

 

Грешно схващане е, че не е необходимо да се грижите добре за зъбите на бебето, защото ще се сменят с постоянни зъби. За да бъдат здрави постоянните зъби е много важно здравето и хигиената на временните зъби.

 

Много често преди първото посещение на децата родителите са тревожни и имат някои притеснения. Обърнете внимание как се чувства детето ви преди посещение при зъболекар и го подгответе добре. Ако забележите, че е неспокойно обяснете какво да очаква с подходящи думи и изрази за върастта му. В никакъв случай не го насилвайте, а го заведете на преглед тогава, когато е готово. Много важно е то да се чувства комфортно и сигурно на зъболекарския стол.

 

Изисквайте информация от вашия зъболекар относни лечебните и профилактичните процедури, които предстоят.

Много от зъболекарите поставят т.нар профилактични пломби или силанти. Това ще предпази зъбите от бъдещо развитие на кариеси.

 

Някои родители не харесват идеята за кореново лечение на временните детски зъби, защото процедурата може да е болезнена и отнемаща повече време.
Въпреки това, много педиатрични стоматолози биха предпочели да направят това, отколкото да извадят зъба.

 

След като се премахне преждевременно временния зъб, съседните зъби могат да се изместят. Ако постоянния зъб под него все още не е готов да пробие, това може да доведе до бъдещи ортодонтски проблеми.

Коментари