Публикация

Двегодишно британче води втори живот с изкуствен бял дроб

Двегодишно момче, чието сърце е спирало 10 пъти, влезе в медицинската история след като стана най-младият човек в света с изкуствени бели дробове.


Оуен Старк е привидно здраво малко дете до момента, в който колабира по време на разходка по магазините близо до дома си в Мисури.

Екипът в линейката се опитва да го държи жив след 10 спирания на сърцето.
 
Момчето е диагностицирано с белодробна артериална хипертония. Състоянието се среща често при пенсионери, но е изключително рядко при деца - засяга 1 на 100 000.

Оуен се нуждаел от спешна трансплантация на бял дроб, за да се спаси живота му, като междувременно е поставен на поддържаща сърцето и дробовете машина, докато се търси донор.

Изкуственото поддържане на функциите обаче може да доведе до необратими щети и лекарите са били принудени да му поставят изкуствен бял дроб.

Устройството - NovaLungs LA, се поставя извън тялото и работи чрез стимулиране на собствените бели дробове да приемат повече кислород и да отделят въглероден двуокис.

Това е първият път, когато процедурата се използва при толкова млад пациент.

Лекарите предсказват на малкия Оуен, който вече дори е изваден от списъка за трансплантация, дълъг и щастлив живот.

Този случай ще даде шанс на много малки пациенти, дори новородени, които иначе не биха оцелели без изкуствените бели дробове.

Коментари