Публикация

Проф. Борисова: Здравеопазването е болно, но лечимо

Предстои да се въведе еднодневна хирургия, еднодневна диагностика, еднодневна терапия.


Отдавна съм казвала, че българското здравеопазване е много тежко болно, но лечимо болно.
Това заяви министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова пред Би Ти Ви, като допълни, че е крайно време да се предприемат радикални мерки, за да стане здравеопазването ефективно.

 „Първата стъпка е въвеждането на задължителни стандарти във всички специалности и тяхното изпълнение. По този начин ние приравняваме българското здравеопазване с това в Европа. Ние задължително трябва да изпълним тези стандарти, колкото и тежки да са за нас и твърде високи.

Към днешна дата има доста болници, които са готови да дадат добър продукт, но някои хирургични отделения, например, ще бъдат затворени, защото не отговарят на изискванията. Важното е да се създаде добра атмосфера в болниците. Ние ще създадем и болници за дългосрочно лечение, както в Европа”, поясни проф. Борисова.

По думите й предстои да се въведе еднодневна хирургия, еднодневна диагностика, еднодневна терапия.

„В болниците няма легла, защото хроничните болни са ангажирали леглата, които са предназначени за острите случаи”, посочи министър Борисова, като уточни хронично болните не трябва да ходят в болниците за активно лечение, а да се обърнат в доболничната помощ, защото повечето от тях се нуждаят от процедури, за които не се изисква дълъг болничен престой.

Проф. Анна-Мария Борисова изрази надежда, че електронната здравна карта ще влезе в сила от началото на следващата година и това ще спомогне за по-бързото дисциплиниране на системата.

Тя обяви още, че ще предложи да бъдат създадени фондове към общините, които ще финансират лечението на социално слаби.

Коментари