Публикация

Международен ден за борба с рака

Международен ден за борба с рака

Днес  на 4-ти февруари се отбелязва международния ден за борба с рака.

Онкологичните заболявания са водеща причина за смъртност в световен мащаб.

България също не прави изключение от това правило.

За да имаме успешно лечение е необходимо заболяването да се открива в ранен стадий, като за целта е важно да се провеждат рутинни профилактични прегледи.

Тези прегледи трябва да се провеждат от всички, независимо от възрастта.

Младите хора също трябва да правят профилактични прегледи, за да могат да изградят навик за грижа към здравето си, освен това на всички е ясно, че никой от нищо не е застрахован.

А целта на профилактичните прегледи е именно да се открие не само злокачественото новообразувание, но и да се откриват всички доброкачествени образувания и състояния в даденият орган, които да бъдат проследявани и лекувани.

Необходимо е въвеждането на популационен скрининг по локализации, създаване на редица програми с образователна цел за да бъде информиран всеки човек за тези заболявания и въвеждане на профилактични програми.

Профилактиката е за хората бе оплаквания и симптоми, а когато вече имаме симптоми или оплаквания ние не говорим за профилактика, а за диагностика и въпросът е : 

Има ли проблем и ако отговорът е да . Какъв е той ?

Достъпни за изследване са редица органи и е  глупаво да се изпускат промени в тях - такива са млечните жлези при жените, ( важната роля на самоизследването, клиничния преглед, ехография и мамография, а при нужда и други методи ), тестисите при мъжете ( самоизследването, клиничния преглед и ехографията ) , маточната шийка при жената , редовната цитонамазка спасява живот и дава представа за педраковите и раковите промени, хормоните и ехография на щитовидна жлеза за промените в нея и методи за изследване на други органи и локализации.

В България голям проблем е и късното откриване на злокачествените образувания по една или друга причина.

Здравето е отговорност на всеки човек и е в неговите ръце. 

Изказвам поклон пред загубилите битката с този тип заболявания и кураж и успех на всички, които водят битка с рака.

Коментари