Публикация

Колаборация между Словения и България за успешно лечение на перипротезните инфекции

Колаборация между Словения и България за успешно лечение на перипротезните инфекции

От 15 до 17 януари 2020 г. началникът на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ – проф. Пламен Кинов, беше гост-оператор в ортопедична болница Valdoltra, намираща се в град Анкаран, Словения. Тя е известна като един от водещите центрове центрове в региона и Европа за лечение на инвалидизиращи заболявания на опорно-двигателния апарат. Болницата е реферативна за Словения, в нея се извършват различни сложни ортопедични интервенции, основно артроскопска хирургия, ставно протезиране и хирургия на гръбначния стълб.

 

Проф. Кинов заедно с професор Рихард Требше – водещ специалист в лечението на перипротезните инфекции в Европа, в рамките на два дни извършиха оперативни интервенции по лечение на перипротезни инфекции.

проф. Кинов и проф. Рихард Требше във Валдорта
проф. Кинов и проф. Рихард Требше във Валдорта

Ендопротезирането на тазобедрената и колянна стави е

интервенция, която се извършва при тежки артрозните промени в ставата, които водят до силни болки, скованост и трайно обездвижване на пациентите. Понякога подмяна на ставата може да се наложи и заради тежка травма. Въпреки, че операцията е с висока степен на сигурност и успеваемостта е много висока, тя крие и своите рискове. Един от най-основните е

перипротезната инфекция,

която може да застраши дори живота на болния. Намаляването на риска от възникване на перипротезна инфекция, адекватното и успешно лечение на появилата се инфекция са ключови за добрия изход след ставното протезиране.

Колегите от Словения демонстрират Впечатляващ мениджмънтът при лечението на тези инфекции, където екипният подход е ключов за успеха и ние искаме да почерпим от техния опит,

Сподели проф. Кинов и заяви своето желание да бъде създаден екип, в който заедно с микробиолози и клинични фармацевти да извършват комплесно лечение на тежките усложнения след ставно протезиране. Това ще позволи навременна и точна диагностика и ще бъде предпоставка за прилагането на най-точната и успешна терапия.

Лечението на перипротезни инфекции често продължава няколко месеца

Дългият прием на антибиотици в някои случаи натоварва силно организма и е налице нужда от комплексно лечение. Мултидисциплинарният екип ще обезпечи правилното протичане на лечението по начин, безопасен и успешен за пациента.

В България не отстъпваме на чуждестранните си колеги в оперативна техника и методи на лечение, но трябва да признаем, че основният проблемът у нас е организацията. В този смисъл опитът на словенските колеги е много ценен,

поясни шефът на Ортопедията в ИСУЛ и обясни, че идеята е в ръководената от него клиника да бъде създаден център за перипротезни инфекции не е нова. Вече е на лице положителен опит в тази посока.

На XIV Национален Конгрес на Българската Ортопедична и Травматологична Асоциация, който се проведе от 3-6 октомври 2019 г в хотел "Интернационал", Златни Пясъци, проф. Кинов и екип представиха пред своите колеги и чуждестранните гости своя опит в едноетапното лечение на перипротези.

 

Докладите бяха приети с голям интерес от аудиторията, като специално проф. Thorsten Gehrke от Endoklinik в Хамбург – един от световните лидери в областта на лечението на перипротезните инфекции, изрази приятна изненада, че в България се работи по неговия метод и са постигати отлични резултати, съпоставими с неговите и тези в другите водещи центрове.

 

Колаборацията между Словения и България е още една важна стъпка в тази посока.

Коментари