Публикация

60% от болните от атопичен дерматит се излекуват напълно

60% от болните от атопичен дерматит се излекуват напълно

Консумацията на домати, цитруси и алкохол обостря проявите на атопичния дерматит, твърди д-р Виолета Нанкова, специалист по кожни и венерически заболявания от УМБАЛ „Александровска“

 

Д-р Нанкова, по какво се различава атопичният дерматит от другите кожни подобни кожни проблеми и каква е спецификата в отделните възрасти?

Атопичният дерматит има специфична клинична картина. Колкото по-рано започне, толкова по-сигурни сме, че става въпрос именно за тази диагноза, а не за някое друго заболяване. Симптоматична е и локализацията. В детска възраст тя е по лицето, по бузите, корема и гърба. След първата година започва да се локализира по гънките на горните и долните крайници, както и около врата. При тийнейджърите са засегнати и гънките на мишницата. При възрастните най-честата форма е невродермит по гърба, гърдите, горната част на крайниците, около очите и устните.

Най-честите прояви са обриви, екскориация, сухота на кожата, залющване. Може да има корички след разчесване, което говори за бактериална инфекция. Всичко това е съпроводено с

основния белег на атопичния дерматит – силен сърбеж, който най-често не се повлиява от противоалергични средства

Дали формата на атопичния дерматит е лека, умерена или тежка, е много индивидуално. Най-често при децата заболяването започва рязко и остро, след стрес на организма. Той може да бъде от всякакво естество – растеж на зъбите, съпроводен с болка, страх от инжекции, стрес от инфекция, емоционален стрес.

Какво трябва да бъде поведението при диагностициран вече атопичен дерматит?д-р Виолета Нанкова

Това зависи от възрастта. Например ако заболяването възникне за първи път в тийнейджърска възраст, младежите трябва да бъдат научени как да се грижат за хигиената на кожата си. Необходимо е също така да бъдат научени как да се отнасят към себе си емоционално, за да не се активира болестта хронично.

 

Аз лично смятам, че е добре да се създаде училище за обучение на родителите как да отнасят към децата си с атопичен дерматит, защото те са супер изнервени, заради постоянните сърбежи. Родителите трябва да заредени с огромна доза търпение към детето. Много често се получават конфликти между тях, което допълнително влошават заболяването. Трябва да има комфортна среда и разбирателство.

Тийнейджърите трябва да знаят, че не бива да се излагат на прекалено горещи температури. Необходимо е да носят проветриви дрехи, само от естествени материи. Трябва да се поддържа кожата със специфични продукти за измиване. Задължително след баня трябва да се овлажнява кожата с емолиенти.

Не бива да се използват омекотители за пране

Трябва да се избягват заобикалящите ги химически фактори. Важно е да не се използват често препарати за почистване и да не се вдишват.

Поради процесите на подрастване в тази възраст, тийнейджърите са в по-голяма степен изложени на алергична реакция от възрастните. При тях е в по-голяма степен проявена реакцията към дихателните алергени, които се комбинират със сърбежи.

Има ли специфики при начина на хранене?

Трябва да се приемат повече продукти, съдържащи полинаситени мастни киселини – Омега 3, Омега 6. Това помага на атопиците и им набавя тези аминокиселини, които ги няма нормално в кожата или са с понижено количество. Това да продуктите с рибен произход.

Има и храни, които провокират атопичния дерматит. На първо място това е

редовната консумация на алкохол, която потиска имунитета и в резултат може да се развие повишен сърбеж

Цитрусовите масла могат да предизвикат обостряне на заболяването. При белене на портокали, лимони, трябва да се внимава много, защото могат да подразнят кожата, особено ако има екзема на ръцете.

Доматите също влошават атопичния дерматит, ако се пипат с голи ръце. При тях трябва да се използват ръкавици.

 

Атопичен дерматит - кои храни да избягваме

Какво е конвенционалното лечение?

Дават се насоки за поддържане на лична хигиена, омазняване на кожата и когато има пристъпи на сърбеж се препоръчват противоалергични таблетки, плюс кортикостероиди, разредени с охладителен крем или емолиенти. Има и препарати, които са успокояващи кремове без кортикостероиди, например на базата на озон. Ако има бактериална инфекция, се предписват и антибиотици.

Какви са новостите в лечението на атопичния дерматит?

Използват се биологични средства, които заместват кортикостероидите. Те представляват кремове за мазане, които се прилагат локално. Потискат възпалителната фаза на атопичния дерматит на определено ниво, потискат определени метаболити. Те се използват по-дълго време от кортикостероидите и действат малко по-бавно. Резултатът обаче е по-добър и с по-малко странични ефекти.

Изборът на препарат да се използва зависи от тежестта на заболяването

Може да се използват известно време кортикостероди за бърз ефект и след това да бъдат заместени от биологично средство. При по-леките случаи може да се започне веднага лечение с биологични препарати. Биологичната терапия се модернизира, така че да не се блокират голяма част от възпалителните медиатори, а само един определен. По този начин се намаляват страничните ефекти. Блокирането на повече медиатори потиска имунитета и рано или късно, при продължително лечение могат да се развият допълнителни инфекции.

Заболяването може ли да бъде излекувано напълно?

Да, при около 60% от хората. Те остават само с проблеми като суха кожа и леко дразнене. Ако се поддържат активно с амолиенти, няма да се стигне до нова поява на обриви. При 20 до 40% за цял живот остава появата на моменти с влошаване на заболяването. Има хора, при които години наред няма подобрение, но това е индивидуално.

 

 

 

Коментари