Публикация

Прегръдката е по-ефективна от захарта при успокояване на бебетата

Даването на захар на бебетата за намаляване на болката и стреса при инжекции не са ефективни за разлика от майчината прегръдка.


На много малките деца често се дава подсладена вода преди да бъдат ваксинирани или да им се вземе кръвна проба.

Но сладките напитки не оказват влияние върху болката, която чувстват, твърдят британски учени.

Те смятат, че захарта просто служи за разсейване, а прегръдката на майката може да свърши също толкова добра работа, ако не и повече.

Изследването е съсредоточено върху тест за взимане на кръв от петата чрез убождане при новородените, за да бъдат проверени за редица животозастрашаващи болести (сърповидно-клетъчна анемия и др.).

Проучването е обхванало 59 бебета. На половината от тях е дадено по капка захарен разтвор преди теста, а на останалите - чиста вода.

Лицата на консумиралите захар деца бързо се успокоили, но изследванията показват, че  мозъците им регистрирали толкова болка, колкото и останалите, пише списание „Лансет".

Специалистите имат доказателства, че захарта не е ефективно средство за облекчаване на болката.

Това е особено важно откритие с оглед на увеличаващите се доказателства, че болката може да доведе до краткосрочни и дългосрочни вредни ефекти върху неврологичното развитие на кърмачетата.

Важно е да се разработят по-добри болкоуспокояващи методи за бебетата, допълват учените. Освен това трябва да се рационализира количеството на болезнените процедури, прилагани на най-малките пациенти.

Коментари