Публикация

Кое е правилното лечение на акне

Кое е правилното лечение на акне

Интервю с д-р Антонина Чапанова, специалист по кожни и венерически болести и естетична дерматология, Пловдив


Д-р Чапанова, какво представлява акнето и кого най-често засяга?

Акнето се приема като козметичен проблем, но това е заболяване, което подлежи на лечение. Започва с появата на комедони. Те са резултат от обтурация на канала на мастната жлеза от вроговени епителни клетки, себум, понякога и бактерии. Вторично се появяват възпалителни изменения на кожата с характерни обриви – папули, пустули, кисти, довеждащи до белези.


Повечето пациенти са във възрастта на пубертета - около 75% от случаите. Все по-често наблюдавам промени, типични за акнето и след 25-годишна възраст. Появяват се мастни кисти, особено в долната част на лицето. Тези проблеми могат да бъдат в резултат на дисбаланс на хормоналната секреция и в една по-късна възраст.

Кои са причините за това кожно заболяване?

Появата на акне в повечето случаи е предизвикана от хормонални промени. Женските

полови хормони намаляват хиперсекрецията на мастната жлеза, а андрогените я засилват. През пубертета мастната секреция е повишена, има хиперсеборея (обилна продукция на себум), което е в основата за поява на акне. Постепенно се получава хипервроговяване при отвора на жлезата, елиминацията на себума остава лимитирана.

 

Причини за акнето

 

Мастната жлеза нараства и оформя малка киста със запушалка, т.нар. комедон.
Някои бактерии като Propionibacterium acnes, Staphylococcus epidermidis, които нормално се намират върху кожата, започват да се множат прекомерно, образуват колонии.


Акнето може да се дължи още на:

 

  • генетични фактори - в някои фамилии се среща по-често;
  • неправилна хигиена - кожата се изсушава вследствие на прекомерна употреба на хигиенни средства – гелове, сапуни. Мастната жлеза се стреми да възстанови нормалното омазняване на кожата и произвежда все повече и повече себум. Колонизацията на бактериите на сухата кожа, при която е нарушен микробиомът на кожата, също може да причини възпаление;
  • ползването на козметични средства, които са по-мазни не би трябвало да се използват в тази възраст, определени гримове – също;
  • някои медикаменти - съдържащите се в тях вещества от групата на хлора, на катрана.

Рискови от тази гледна точка са още йод, бром, кортикостероиди, витамини от група B, антиконвулсивни средства и други.

Кои са различните видове акне?

Акнето се дели на видове според начина на протичане.

 

Видове акне

 

  • Комедонно акне – най-честото, когато няма много възпалителни промени, но са налице т. нар. черни и бели точки в инфундибулума на жлезата.
  • Папулопустулозно акне - образува се т.нар. гнойно връхче в резултат на допълнително насложена микробна флора.
  • Конглобатно акне – по-тежка форма на акне, характеризира се с по-големи кисти върху кожата, стига се до белези. 
  • Фулминантно акне – много тежко акне, което протича с абцеси по кожата, с кистозни промени. При него антибиотиците играят основна роля за лечението, както и ретиноидите.

Как влияе гримът при проблемна кожа? Ами прекомерното излагане на слънце?

Ултравиолетовите лъчи влияят благоприятно само привидно. Погрешно се смята, че слънцето е спасение за проблемната кожа.


Обикновено акнето се изчиства в летните месеци. Тогава мастната секреция на кожата намалява. Слънцето, по-честото къпане изсушават кожата, елиминират се част от тези клетки, които запушват каналчетата. Лятото минава и през есента обикновено състоянието се влошава.

 

Как влияе слънцето на проблемната кожа

 

Точно тогава пациентите търсят помощ и споделят, че макар през летните месеци кожата да е изчистена, през есента са много по-зле. Обяснението е, че UV лъчите влияят неблагоприятно - натрупват клетки, които запушват канала на мастната жлеза. Препоръчително е в летните месеци да се използват препарати, които леко елиминират тази рогова запушалка, за да не се стига до неблагоприятни състояния, т.нар. „Майорка акне“.


Неподходящият грим, макиажът, който много често тийнейджърите използват, за да прикриват дефектите върху кожата, също влияе върху запушването на мастната жлеза и впоследствие води до промени, характерни за акнето.

Отразява ли се съвременният начин на живот върху кожата?

Стресът повишава мастната секреция. Негативно влияние оказват неправилното хранене – спазването на крайни диети, прием на повече въглехидрати. Напоследък много се говори за млечните продукти - прекомерният прием на белтъчини също може да окаже въздействие. Протеините влияят пряко на хормоналния баланс и могат да провокират и влошат акнето.

 

Причини за акнето

 

Как да се избегнат белезите от акне?

За да не остават белези по кожата, трябва навреме да се приложи правилно лечение с подходяща хигиена. Да се вземат мерки срещу комедоните възможно най-рано. Те се срещат нормално в кожата на тийнейджърите, но ако има тенденция да се увеличават, трябва да се търси препоръка на специалист каква козметика да се използва. В никакъв случай не бива да се пристъпва към самоделното премахване на пъпките, това може да възпали кожата.

Кои са най-ефективните начини за лечение на акне?

Съвременните терапии включват на първо място правилна грижа на кожата за нейното почистване – подходящи гелове според типа кожа. При себорейна кожа се ползват продукти, които по-леко я изсушават, при чувствителна кожа - запазващи хидратацията, както и козметични препарати от рода на медицинската козметика, подходяща за акне.

 

При по-напредналите форми може да се прилагат и медикаментозни терапии, които включват комбинация от плодови киселини, антибиотици. За по-тежките случаи в терапията се включват бензил пероксид, ретиноид.

 

Лечение на акне

 

 

Акнето се лекува успешно с един от новите на пазара препарати - НиАкне крем и НиАкне гел. Те са на основата на никотинамид, който има мощен противовъзпалителен, антибактериален и овлажняващ ефект. Освен това регулира отделянето на себум.

 

НиАкне крем се ползва повече като превенция за изсушаване на кожата. При комбинирано лечение с ретиноиди и киселини кожата се изсушава прекомерно и бактериите се размножават по-лесно. НиАкне крем овлажнява в дълбочина кожата и я възстановява. Налице е антибактериално действие, регулира се отделянето на себум, без риск от фотосензитивност. Не е нужно да се ползват фотозащитни кремове, дори през лятото. Освен никотинамид, кремът съдържа гликолова и салицилова киселина, които премахват комедоните, имат леко ексфолиращо действие.


НиАкне гел е подходящ за третиране и терапия на мазна и смесена кожа. Значително намалява тежестта на акнето, подпомага лечението със системни ретиноиди и системни антибиотици.

 

Себонорм пяна при акне


За добра хигиена на мазна и чувствителна кожа може да се прилага Себонорм пяна. Тя успешно предотвратява себорейните състояния и акнето. Пяната съдържа почистваща основа от слънчогледово масло, обогатена липидна смес от серамиди, холестерол, линолеат и палмитат, която повишава нарушената бариерна функция на кожата.


Подходяща е за профилактика и контрол на себорейни състояния, при себореен дерматит, акне и кожни микози. Нанася се много лесно, с лек масаж върху кожата за една минута и след това се изплаква с вода. Понася се добре от пациентите. Те споделят, че са доволни, защото не изсушава кожата, за разлика от много други препарати в тази група. Сега в зимния сезон, когато студът допълнително я дехидратира, тази пяна е добро средство за хигиена.

Коя е най-честата грешка, която допускат хората с акне?

Масово момчета, млади мъже, които имат по-мазна кожа, я третират прекомерно със сапун. Това я изсушава, отделя се все повече себум, влиза се в един порочен кръг. Почистването на лицето от козметик или самостоятелно с цел изцеждането на мастната секреция може да задълбочи порите и да насложи допълнителна инфекция.

 

Грешки при акне

Кога е необходима консултация с дерматолог?

На пазара се предлагат много препарати - антиакнеични средства - море от козметика. Пациентите често се затрудняват да се ориентират сами. Добре е да се направи консултация с дерматолог, който да оцени точно проблема. При някои форми на комедони може да се използват само леки каратолитици, при други се налага прилагане на киселини или лечение с антибиотици или ретиноиди. Още когато се забележи, че по кожата на младежа (13-14 г.), има проблеми, е добре да се ориентира, каква козметика да ползва, преди да се наложи лекарствената терапия. Навременното лечение е гаранция за добра кожа през целия живот.

 

Автор: Татяна Вълкова

Коментари