Публикация

Бебе почина от листериоза в Плевен

Изследвания показали, че заразата е тръгнала от майката, която е била болна, но не е знаела.


Бебе почина от листериоза в плевенската Университетска болница „Д-р Георги Странски”.

Още след раждането във Велико Търново лекарите се усъмнили за заболяването. За консултация била повикана д-р Радосвета Росманова от университетската болница. След като било прегледано новороденото веднага е транспортирано в отделението по неонатология в Плевен, но въпреки оказаната помощ, детето, което е било с тежки вътрешни увреждания, починало.

Семейството на момченцето е от Ново село. Изследвания показали, че заразата е тръгнала от майката, която е била болна от листериоза, но не е знаела. Тя не се е оплаквала от нищо по време на бременността.

Листериозата е предизвикала по-ранното раждане, но бебето е било с лека степен на недоносеност, тежало 2300 грама. Още първия ден след раждането на майката е било проведено специализирано лечение.

„Почти 100% е смъртността при бебета с листериоза”, обясниха неонатолози.
Тези, които оживеят, остават с тежки умствени увреждания.

Листериозата е разпространена в целия свят. Източници на зараза са над 50 вида диви и домашни животни. Причинителят се отделя с млякото, урината, фекалиите, яйцата, околоплодните води при аборти на болните животни. Човек се заразява най-често при консумация на недобре термично обработени продукти от животински произход или при вдишване на прах, съдържащ причинителя.

Болестта настъпва остро с втрисане, висока температура, мускулни болки. Симптомите се появяват средно между 4 и 7 дни след консумация на заразена храна.


Коментари