Публикация

Най-важното за коронавирусите

Най-важното за коронавирусите

Коронавирусите са група вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици, но могат да засягат и други представители на животинския свят. При хората тези вируси причиняват респираторни инфекции, които са относително леки, включително и обикновена настинка. В по-редки форми са наблюдавани: тежък остър респираторен синдром ( SARS ) , респираторен синдром на близкият изток ( MERS ) , пневмония причинена от сегашния корона вирус - тези три отбелязани заболявания, често завършват летално.


TORS е виновен за голям брой смърни случай през 2002 г. , MERS - през 2012 година, а новият корона вирус стана известен в последния ден на 2019 година - до момента заразени са 23000 , а жертвите са 500. Има описани случаи на заболели и извън Китай, където в град Ухан е основното огнище. Предполага се, че заболяването е тръгнало от животинския пазар в града.


Новият коронавирус е известен като вирусът от гр. Ухан или причинител на пневмония от гр. Ухан, който е четвъртият по големина град в Китай с неговите над 11 милиона жители. Няма ваксина или антивирусни препарати, които да са одобрени за профилактика или лечение. Интересно е, че коронавирусите са обвити с едноверижен РНК геном и нуклеокапсида им има формата на спирала.


Името " Корона вирус " идва от наличието на короната или ореол формиран от формата на разположение на вирусните частици  ( вириони ), те имат ресни и образуват короната за която споменах.


Към момента са изолирани 7 типа коронавируси:
1. Човешки Коронавирус 229 Е
2. Човешки Коронавирус Ос43
3. Тежък остър респираторен синдром, свързан с коронавирус ( SARS )
4. Човешки Коронавирус N263
5. Човешки Коронавирус HKU1
6. Коронавирус на респираторен синдром на близкият изток.
7. Нов коронавирус от Ухан


Последният причинява пневмония, която не се поддава на известното към момента лечение. Рентгенологично много често се установяват промени в двата бели дроба.
Наблюдават се от изследванията - левкопения, лимфоцитопения.

 

Клиничните прояви са:
- кашлица
- треска
- затруднено дишане
- лесна умора , отпадналост
- понякога кръвохрак

 

Съществуват китове за откриване на вируса. Ваксина в момента няма, очаква се такава да бъде открита в рамките на година. Инкубационен период 2-14 дни, но заразяване може да стане както преди появата на симптомите, а също и няколко дни след възстановяването. Заболяването се предава от човек на човек и в момента се изучава контактно - битов път на предаване. Интересно е, че вирусът се поддава на действието на спирт и други вещества за дезинфекция.

Коментари