Публикация

Първите зимни еднокринологични дни организирани по повод 75-годишнина на МУ-Пловдив

Първите зимни еднокринологични дни организирани по повод 75-годишнина на МУ-Пловдив

Първите пловдивски зимни ендокринологични дни, които се организират от Секция „Ендокринология и болести на обмяната“ при Медицински факултет, са част от мероприятията по повод 75-годишнината от основаването на Медицински университет в Пловдив. 

Форумът ще се проведе на 14 и 15 февруари 2020 г. в Първа аудитория на Аудиторен комплекс на МУ – Пловдив. Той ще бъде открит от ректора на университета проф. д-р Мариана Мурджева.

 

Ръководителят на секцията и началник на Клиника по ендокринилогия и болести на обмяната проф. Мария Орбецова е първият лектор на събитието. Тя ще запознае аудиторията със сърдечно-съдовия риск при пациенти със захарен диабет и предиабет, както и с данните от приключили в последната година проучвания за сърдечно-съдовите ефекти на най-новите антидиабетни терапии. Проф. Орбецова ще представи и ревизираната от СЗО класификация на  захарния диабет през 2019 г.

В панела „Новости в управлението на захарен диабет тип 1 в детска и юношеска възраст“, на който модератор е доц. Нарцис Калева, са застъпени лекции за по-широкото навлизане вече и у нас на инсулиновите помпи, за диетичните режими при първи тип захарна болест, а също и за репродуктивните нарушения, които болестта причинява.

 

Възможностите за прилагане на ултрабързодействащи и ултрабавнодействащи инсулинови аналози в лечението на диабета в детска и зряла възраст като моно- и комбинирана терапия са част от темите на форума.

В събитието ще вземат участие академични преподаватели от Катедрите по Педиатрия и Вътрешни болести, както и от секция „Кардиология“ на МФ и ФОЗ при МУ – Пловдив. Ще бъдат поканени и двама гост-лектори: проф. Мая Константинова от МУ-София, председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология (БНСДН) и проф. Жулиета Геренова от Клиника по ендокринология и болести на обмяната, УМБАЛ “Проф. Киркович”, МФ-Стара Загора.

 

Академичният състав на Секция „Ендокринология и болести на обмяната“ има желанието и научния потенциал да превърне провеждането на Пловдивските зимни ендокринологични дни в традиционно събитие за в бъдеще.

 

 

 

 

 

Прикачени файлове

зимни-ендокринологични-дни.pdf

Коментари