Публикация

Грип при децата – как да го разпознаем и лекуваме

Грип при децата – как да го разпознаем и лекуваме

При малките деца грипът има известни особености. Докато при възрастните състоянието се характеризира най-често с внезапно начало, много висока температура, силни мускулни и ставни болки, с общо неразположение, то при кърмачетата ранните симптоми са хрема и кашлица.


Има опасност тези признаци да останат недооценени от родителите и те да се заблудят, че става дума за една банална вирусна инфекция, предупреди д-р Любена Андонова, специалист по инфекциозни и детски болести.


Много характерни за грипа при децата са проявите от страна на стомашно-чревния тракт – диария, повръщане, липса на апетит.


За разлика от другите сезонни вируси, грипът може да протече доста тежко, да доведе до сериозни усложнения.

Усложнения в детска възраст

Грипът при децата много бързо засяга долните дихателни пътища. Много проучвания доказват, че по време на грипна епидемия между 40 и 60% от случаите на деца с бронхиолит или пневмония са причинени именно от грипен вирус, изтъкна д-р Андонова.

Усложнения на грипа при децата

 

Различават се два вида пневмонии – едната е първична грипна пневмония, дължаща се на самия вирус. Започва много рано, протича доста тежко и бързо може да доведе до дихателна недостатъчност. Вторият вид са насложените бактериални пневмонии, които започват няколко дни след появата на грипа. Децата повторно вдигат висока температура, появява се кашлица и се налага антибиотично лечение.


Не рядко като усложнение на грипа в детската възраст се получава възпаление на средното ухо (отит). Малките пациенти изведнъж стават много неспокойни, вдигат температура, започват да плачат и да въртят главата си - все симптоми за засягане на средното ухо в хода на една грипна инфекция, поясни педиатърът.


При грип има риск и от засягане на централната нервна система (грипна енцефалопатия, грипен енцефалит). Децата стават неспокойни, наблюдават се промени в съзнанието, сънливост.


При преглед от специалист се установяват неврологични отклонения. Състоянието е много сериозно и изисква задължително болнично лечение в специализирано инфекциозно отделение, категорична е д-р Андонова.

Лечение на грипа в детска възраст

Консултацията със специалист не бива да се отлага, защото усложненията от грип при децата могат да настъпят бързо.

 

Лечение на грипа в детска възраст


Задължително лечението е под лекарски контрол, като то е съобразено с:

 

  • тежестта на състоянието;
  • възрастта на детето;
  • наличните или възможни усложнения на грипния вирус.


Детето задължително трябва да си остане вкъщи. Важно е то да приема повече течности, тъй като високата температура, повръщането и диарията могат бързо да го дехидратират.


Витамините и имуностимулантите имат своето място в подкрепата на общото състояние на детето, но те не лекуват грипа.


За целта съществуват специфични противовирусни (противогрипни) препарати. Един от най-дългогодишно ползваните е римантадин хидрохлорид, който има добър ефект и до днес. Подходящ е при лечението на деца над 7-годишна възраст.

Ако в семейството има възрастен, болен от грип, препоръчвам още при първите симптоми той да започне лечение с противогрипен препарат. Останалите членове на семейството биха могат да приемат римантадин хидрохлорид и като профилактика срещу грипния вирус, съветва д-р Андонова.

С антибиотиците не бива да се бърза – те се назначават само в случай на вече настъпило грипно усложнение.

 

Коментари