Публикация

И завърналият се от Шри Ланка българин няма коронавирус

И завърналият се от Шри Ланка българин няма коронавирус

Отрицателна е пробата за новия коронавирус на завърналия се от Шри Ланка българин, който е настанен в областната болница в Хасково. Това стана ясно след като излязоха резултатите от теста, проведен в Националната референтна лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), информира Министерството на здравеопазването.


НЦПЗБ получи днес от Германия нови 200 теста за изследване на болни граждани със съмнение за коронавирус 2019-nCoV, съобщи директорът на центъра проф. Тодор Кантарджиев.


По-рано днес главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви пред БНР, че

шансът да се заразим с коронавирус у нас е почти нулев

Пет болници в България разполагат със специално оборудвани и изолирани помещения, в които да настаняват хора, потенциални носители на коронавирус. Всичките лечебни заведения са разположени в градовете с летища – в София това са Инфекциозната болница и Инфекциозната клиника на Военномедицинската академия, а останалите се намират в Пловдив, Варна и Бургас.

Най-важната мярка е да ограничим възможността за внос на вируса, колкото и илюзорно да е това. Практиката в епидемиологията показва, че каквито и мерки да се вземат на граничния контрол, няма гаранция, че съответният причинител няма да бъде внесен. Въпреки това ние осигурихме получаването на информация за хората, първоначално тръгнали от Китай. Така всички пристигащи от тази държава са подлагани на двуседмична домашна карантина, а ако проявят някакви признаци – и на задължителна медицинска карантина с провеждането на съответните изследвания, отбеляза доц. Кунчев.

Докато се редят на опашката за паспортен контрол на летищата,

всички пасажери попадат в обсега на камери, които измерват телесната им температура

И ако на някой тя е повишена, на място се организира наблюдението за период от две седмици.


Ако обаче той идва от заразен район и откаже да бъде хоспитализиран, няма да може да влезе в страната. „Това са легитимни мерки на всяка държава, която пази територията си”, коментира още главният държавен здравен инспектор.


В момента в болница се намират двамата български студенти, завърнали се от Ухан, и още няколко души – но те не са пристигнали от Китай и не са потенциални носители на болестта.


Според доц. Кунчев няма връзка между епидемията от грип, която у нас ще започне да затихва от следващата седмица, и тази от коронавирус в Китай.

Коментари