Публикация

Сърфирането в мрежата до малките часове на нощта е вредно за психиката

Младите хора, които се лишават от сън, за да използват интернет в късните часове, са по-застрашени от психични заболявания в по-напреднала възраст.


Липсата на достатъчно сън може да обясни и нарастването на психичните проблеми сред подрастващите в последните десетилетия, твърдят учени.

Редовното стоене до късно за сърфиране в мрежата и общуване в социалните мрежи може да бъде една от причините младите да спят по-малко.

Проучване, обхванало около 20 000 младежи на възраст между 17 и 24 години, показва, че тези, които спят по-малко от пет часа на нощ, са три пъти по-застрашени от психологическо разстройство през следващата година.

Всеки изгубен час от съня е свързан с 14 на сто повишен риск от стрес, показват резултатите, публикувани в Sleep.

Нарушаването на съня и по-специално безсънието е предвестник за по-късно развитие на депресия и тревожност.

Специалист по психиатрия твърди, че голям брой от пациентите му прекарват в интернет, социалните мрежи или играят на електронни игри до един или два часа през нощта, но им се налага да стават в 7.

Проблемите на такива млади хора започват от тревожност и безсъние и стигат биполярно разстройство или тежка депресия.

Времето, което хората прекарват онлайн, особено младите, се увеличава през последните години.

Последните данни показват, че средно потребителите на интернет във Великобритания прекарват повече от шест часа всеки месец в сайтове като Facebook и Twitter.

Пациентите с подобни проблеми се лекуват със сутрешна терапия и хормони (мелатонин), които да им помогнат да заспят по-рано.

Коментари