Публикация

Последно поколение апаратура за очни заболявания във ВМА

Последно поколение апаратура за очни заболявания във ВМА

Последно поколение оптичен кохерентен томограф CIRRUS ND-OCT на фирмата ZEISS вече е на разположение на специалистите от Клиниката по очни болести на Военномедицинска академия (ВМА).

Прецизност, точна диагностика и възможност за проследяване на заболяването

са предимствата на новия апарат. Той намира приложение при пациенти с макулна дегенерация, глаукома, диабетна ретинопатия, оклузия на съдовете на ретината.


Новата апаратура позволява извършването на неинвазивна и безболезнена за пациентите диагностика при съмнение за макулна дегенерация. Досега това ставаше посредством флуоресцентна ангиография чрез поставяне на контрастно вещество венозно. Алергичните към някои от багрилата пациенти обаче не можеха да бъдат изследвани веднага, а само след подготовка. С тази методика се дава възможност заболяванията да се проследяват в динамика.

Апаратът има вграден сканиращ лазерен офталмоскоп, който дава прецизен образ на очното дъно

и при възпалителни заболявания на ретината, както и за установяване на диабетен макулен оток. Специална приставка позволява изследване при заболявания на очен сегмент и специално на роговицата при някои генетични заболявания, коментираха специалистите от Клиниката по очни болести на ВМА.

Коментари

Това е добре!
Но не се чува нищо по въпроса с Wavefront Аберометрията! Една апаратура която представя онова, което лекаря не може да види! Изображението на онова което това око проектира върху своята ретина! Или крайния резултат от работата на този орган включително и като резултат ос стадия на развитието на кое да е болестно състояние на които и да било от тъканите в едно око! Един великолепен анализатор, който представя реалната картина която се случва в едно око.  Кое заболяване, как се отразява на този краен продукт! Също чрез резултатите от неговите изследвания могат да се предотвратят много неизбежни грешки, Като предлага информация която може да бъде коректив за редица хирургични намеси! И избягване на непоправими увреждания. Както и перфектен апарат за диагностика на особено сложни състояния, невъзможни да бъдат открити о друг начин.
Изглежда лекарите Офталмолози трябва повече да следят за новостите в Офталмологията, ако искат наистина да са Офталмолози! Въпреки, че Wavefront Аберометрията не е Новост от вчера! А от преди повече от 20 години!
Но! Ако се желае скок в Офталмологията! Очевидно ще трябва да опознаят доста добре тази апаратура!