Публикация

Симеон Дянков: Не сме харчили пари от резерва на здравната каса

По предварителни данни наличностите по сметки на здравната каса в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 млрд. 234 млн. и 700 хил. лв.



„Нашето правителство не е харчило пари от резерва на здравната каса за покриване на каквито и да било други разходи. Няма и да го направи”.

Това заяви от парламентарната трибуна финансовият министър Симеон Дянков.

По думите му по предварителни данни наличностите по сметки на здравната каса в БНБ към 31 юли 2010 г. са в размер на 1 млрд. 234 млн. и 700 хил. лв.

„Точният размер на средствата, които касата може да изразходва всяка година, се гласуват със Закона за бюджета на здравната каса. Средствата от натрупания резерв, който се съхранява по сметки на БНБ, може да се изразходват само когато касата е в планиран дефицит”, подчерта министърът, цитиран от БТА.

Симеон Дянков каза още, че и в предишните години резервът не е пипан. В годините, когато касата е била на дефицит, той е бил покриван със средства от републиканския бюджет, без да се вземат пари от резерва. 

„През 2009 г. и 2010 г. бюджетът на касата се формира единствено от здравноосигурителни вноски и трансфери за здравно осигуряване. Субсидии от републиканския бюджет не са необходими и не са правени”, подчерта вицепремиерът.

„Резервът на здравната каса е част от фискалния резерв, следователно изразходването на средства оттам означава да се намали фискалният резерв и да се увеличи бюджетният дефицит над заложеното в бюджетната рамка”, обясни министър Дянков и допълни, че увеличаването на дефицита ще бъде в ущърб не само на лекарите и медицинските работници, а и на всички граждани.

„Това не би било отговорна политика и ние няма да го правим”, категоричен беше той.

Коментари