Публикация

Авангардно лечение на ранна гонартроза във фокуса на световни експерти

Авангардно лечение на ранна гонартроза във фокуса на световни експерти

На 30 и 31 януари 2020 година в гр. Брюж, Белгия се проведе Среща на Европейското дружество по колянна хирургия. Фокусът на експертния форум беше върху лечението на ранното износване на колянната става. Хирурзи от Европа и света, които се интересуват от спецификата на началната гонартроза в рамките на два пленарни дни представиха доклади, в които споделиха клиничен опит и дискутираха задълбочено темата.

Гонартрозата е хронично заболяване,

което понякога може да започне още в ранните младежки години - към 20-30 и продължава докато се стигне до крайната фаза на лечение – протезирането. Ранната диагностига, навременното и правилно лечение са ключови за предотвратяването на усложнения.  На форума в Брюж експертите детайлно дискутираха всички аспекти на проблема и кои са необходимите мерки, които трябва да бъдат взети в ранната фаза, за да не се стига до операция. Ендопротезирането на колянната става е тежка и натоварваща организма интервенция, от една страна, от друга – ранното лечение е ефективно, но сложно. Тясно специализираният форум беше насочен към

авангардното лечение на ранната гонартроза

В дискусионни групи водещи световни експерти коментираха аспекти диагностиката и терапията – кога да започне лечението, как да се проведе, терапевтични избори и съвременни методики. Основно място зае и прилагането на модерните технологии в терапевтичния процес, а именно – използването на компютрите и роботиката.

В Брюж страната ни беше представена от

проф. Пламен Кинов
проф. Пламен Кинов

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ „Царица Йоанна“ и д-р Русев, ортопед от гр. Търговище. Професор Кинов впечатли експертната аудитория с българския опит в лечението на гонартроза, подкрепен от 91 клинични случая на пациенти, лекувани в клиниката в ИСУЛ с постигнати много добри и отлични резултати.

Като продължение на този форум,

България ще бъде домакин на Конференция на Европейското дружество по колянна хирургия, съвместно с БОТА:

European Knee Society Educational Course

PARTIAL KNEE REPLACEMENT: Where are we now?

Събитието ще се състои на 9 май 2020 г., събота, в Новотел София. То ще представлява целеви курс по Частично колянно ендопротезиране, на който световни експерти в областта ще обменят опит с българските си колеги. Всички панели ще се провеждат на английски език.

Това е първият по рода си форум в Източна Европа.

Голяма чести и признание за нас, че успяхме да привлечем големи имена в световната колянна хирургия, което ще вдигне нивото и у нас,

сподели проф. Кинов, който е сред организаторите на събитието и негов председател.

Основна тема на целевия курс е началната патология на артроза на колянната става. Дискусионният формат ще даде възможност за обсъждане на добри и утвърдени практики на лечение, обмяна на опит от първа ръка.

Това е особено ценно за младите български ортопеди, които ще имат уникална възможността да се докоснат и да общуват със световни експерти,

подчерта видният български ортопед. Вече са известни имената на

водещи европейски специалисти в тази патология, които ще бъдат част от престижното събитие през май:

Emanuel Thienpont , който ще бъде съпредседател заедно с проф. Пламен Кинов, Nick London   от Йоркшир, Michel Bonnin от Лион,  Andrew Price – Оксфорд, Francesco Benazzo – Павия, Италия.

Пълната информация за курса – режим на участие, записване и програма можете да намерите тук

 

 

 

Коментари