Публикация

„Дринкорексия” – умишлено прескачане на хранене, за да се пестят калории за пиене на алкохол

„Дринкорексия” – умишлено прескачане на хранене, за да се пестят калории за пиене на алкохол

Американската психиатрична асоциация (APA) и Диагностичният и статистически наръчник за психични разстройства (DSM-5) официално не са признали „Дринкорексията” като диагноза, класифицирана като хранително разстройство, но е необходимо да се знае, че тя е рисково и нездравословно поведение, което е предпоставка за развитие на хранителни разстройства – „Анорексия нервоза” или „Булимия нервоза”.

 

Какво характеризира „Дринкорексията” (Drunkorexia)     

                    

„Дринкорексията” спада към  категорията на обсесивните поведения, свързани с нарушения в храненето, като съществен признак на разстройството е, че засегнатите отлагат и ограничават приема на храна (калории) през деня, за да могат да пият алкохол през нощта.

 

Въпреки, че се проявява както при мъжете, така и при жените, състоянието по-често се практикува от млади момичета, с анорексични тенденции, издаващи страхове и притеснения от напълняване поради високото съдържание на калории в алкохола.

 

В общ план разстройството се свързва с използването на екстремни методи за контрол над теглото чрез гладуване и компенсиране с планиран прием на алкохол.

 

Медицински особености

 

От медицинска гледна точка е известно, че човешкото тяло не е пригодено да складира алкохол, затова то го преобразува почти веднага в енергия. Така на практика се стига до нарушения в процесите, свързани с изгарянето на мазнините и усвояването на хранителните вещества.

 

Калориите и отсъствието на хранителни вещества в алкохола се явяват пречка за функционирането на здравословния метаболизъм, а това подтиква тялото да спре изгарянето на мазнините.

 

Ограничаването на калориите от ядене за сметка на калориите от пиене носи рискове, които представляват голяма заплаха както за физическото, така и за психическото здраве на човека.

 

Диетолозите твърдят, че калориите приемани от алкохола са т. нар. - „празни калории“, защото нямат никаква хранителна стойност. Освен това в една алкохолна напитка калориите, които се съдържат в нея, са много по-концентрирани, в сравнение с много други приемани храни и напитки. Това се явява причина за неволното поемане на много повече калории, отколкото биха могли да бъдат погълнати.

 

Ето защо, хората с дринкорексично поведение се излагат пред опасност, тъй като в стомаха им няма съдържание на храна, която да забави усвояването на алкохола в организма, което би могло да доведе до повръщане или алкохолно отравяне.

 

Приемът на алкохол на празен стомах също така може да доведе до свръхконсумация, тъй като се изкривява преценката за изпитото количество, с което се повишава значително и рискът от физическо нараняване.

 

Поддържането на такова рисково поведение поставя засегнатия в риск от хронични здравословни проблеми, като болести на черния дроб и сърцето. Съществува висока вероятност от недостиг на жизненоважни витамини и минерали в организма на човек.

Всичко това, в съчетание с дългосрочните тенденции на анорексията върху организма, може да доведе до летален изход (смърт).

 

Симптоми при „Дринкорексия”

  • Избягване на нормално хранене през деня;
  • Прием на алкохол в късните (вечерни) часове на гладно;
  • Объркване, промени в поведението и обилно изпотяване;
  • Фиксиране в етикети на храни за калориен състав;
  • Притегляне на порциите храна;
  • Изчисляване на калориите за порция хранене;
  • Четене на литература, в която се търси отговор на въпроса: „Колко е минимумът            храна, с която човек може да живее”;
  • Харчене на големи суми пари, без обяснение за какво са похарчени пред близките;
  • Тийнейджърите обикновено искат пари от родителите си, а при отказ са склонни           да  ги откраднат, за да си купят алкохол;
  • Поради честата консумация на алкохол, засегнатите често повръщат (тайно);
  • Налице е неравномерно дишане;
  • Нарушения във функциите на черния дроб;
  • Психо-емоционални разстройства (Депресия).

Все по-често налаганият модел за женска красота, насърчаван от средствата за масова информация, предизвиква състояние на хаос сред подрастващите. В свят пълен с нездрави модни тенденции и „болни еталони” за красота се създават пошли стереотипи, които младежите приемат за норма и стил на живот.

                                                                                             

Психологически аспекти

 

Сред най-честите причини за възникване на разстройството се явяват нездравият социален натиск и желанието да принадлежиш към определен тип група в „модерното общество”. Нереалистичните стандарти за телесния образ формират когнитивни изкривявания у личността и тя приема наложената мода като стил и начин на живот.

 

Неуверената личност, стремяща се към подражание и търсеща одобрението на човек или група, е склонна да не удържи на натиска на средата и връстниците, и с жертвена готовност да следва нечий чужд модел или стил на поведение. Бърз пример давам със „социалното пиене”, в което си част от група с общ интерес и не си сам. Друг пример са наложените „социални стандарти за красота” при жените – слаба фигура, определен „клиширан калъп” на визия (устни, вежди, маникюр, коса и т.н), за да се впишеш и да си част от даден тип среда.

 

Не са рядкост случаите, в които хората чрез прием на алкохол изграждат механизми за справяне със стреса, тревожността и депресията – това се ползва като „бърза терапия” и илюзорно справяне с проблемите от вътрешния им свят. Ефектът, който търсят и намират в алкохола е временно облекчение или средство за бягство от плашещата ги реалност и чувството на безсилие.

 

При по-голямата част от страдащите от Дринкорексия се наблюдава стремежът да бъдат модерни, което за тях се явява стимул и мотивация да свалят килограми чрез отказ от храна. Често в анамнезата на пациентите, засегнати от разстройството се откроява тенденцията, в която е налице поведение, целящо отслабване и преминаващо в стремеж към контрол над тялото и теглото.

 

Първоначално те държат контрола над теглото и количеството алкохол, докато с времето и под булото на зависимостта го губят изцяло, което се явява и допълнителен стрес и страх за тях. Тогава се касае не за контролирана употреба, а за злоупотреба с алкохол. Крайната фаза, в която навлизат е алкохолната зависимост.

 

Водещите отрицателни ефекти на поражение, вследствие на алкохолната злоупотреба са трудностите в концентрацията и вземането на адекватни решения.

 

В по-напредналата фаза на разстройството засегнатите умишлено пият напитки до алкохолно отравяне, като индиректна форма на самостоятелно предизвикано повръщане.

 

Рискови фактори при „Дринкорексия”

  • Възникват във времето на пубертета (юношество);
  • Стрес факторът и несправянето с него;
  • Обща мозъчна биохимия и фамилна предразположеност;
  • Ниска самооценка, депресия, тревожност и импулсивност;
  • Травма от сексуално или физическо насилие;
  • Рисково и нездравословно поведение на родителите;
  • Неизградена близка връзка с родителите;
  • Отсъствие на внимание от страна на родителите в ранна детска възраст;
  • Нездравословни партньорски взаимоотношения;
  • Социален натиск на обществото, посредством социални медии и др.;
  • Идентифициране с лица от рекламни и модни медии.

Връзката между разстройството в храненето и приема на алкохол  

 

Учени от САЩ, провели проучвания по темата, разкриват, че хората, които страдат от хранителното разстройство са изложени на много по-висок риск от развитие на проблеми, свързани със злоупотреба с вещества.

 

Според данни от Националните здравни институти на САЩ – един на шест души имат проблем с приема на алкохол, а приблизително десет милиона американци страдат от потенциално животозастрашаващи хранителни разстройства.

 

Част от докладите им сочат, че при страдащите от „Дринкорексия” има по-голяма вероятност да се развият по-сериозни хранителни разстройства.

 

Лечението на това разстройство е комплексно и включва:

  • Индивидуална психотерапия;
  • Консултация с психиатър;
  • Индивидуална консултация с квалифициран лекар – диетолог, с който да се изготви  професионален и персонален хранителен режим;
  • Лечение в клиника за алкохолизъм.

 

Автор: Стоян Петров, психолог

Снимка: unsplash

 

Коментари