Публикация

Когато Майката Природа ту плаче, ту се смее...

Специалистите редовно предупреждават, че горещините са опасни за пациентите със сърдечно-съдови заболявания, а смогът за астматиците. Не е зле обаче и здравите хора да са нащрек, защото понякога капризите на времето могат сериозно да нарушат здравословния ни комфорт.


Предлагаме ви информация, която ще ви помогне да се ориентирате кога, слушайки прогнозата, трябва да сте особено внимателни.

Повишена влажност


Заплашва ни с ушни инфекции, а и подаграта може да се обади. Съчетанието между висока температура и повишена влажност създава идеална среда за размножаването на бактерии. Това е причината за по-трудното зарастване на раните.

При липса на интензивно и адекватно лечение във всяка тропическа страна например може да закъсаш сериозно даже и от почти безобидна травма. Организмът просто не може да се справи с настъпващата инфекция.

Градските жители не са застрашени от подобен риск, но така или иначе инфекциите са доста неприятни дори и при наличието на съвременна медицинска помощ.

Влагата става причина и за развитието на ушни заболявания като отит. Изследвания са показали, че жителите на страни с висока влажност страдат от това заболяване два пъти по-често от средните показатели. Пристъпите на подаграта също зачестяват при такъв климат.

Продължителни горещини

Никой не се съмнява, че високите температури са вредни за здравето. Но обикновено хората се оплакват от тяхното физическо въздействие: главата боли, краката трудно се движат, сърцето прескача...

Специалистите от Британския институт по психиатрия обаче решили да проверят какво е влиянието на горещините върху психичното здраве на човека.

Оказало се, че прекалено високите температури вредят не само на тялото. Броят на депресиите рязко нараства, самоубийствата бележат ръст от 20%.

При това, както са установили лекарите, голямата част от тези случаи са свързани с алкохолно опиянение.

Стремейки се да се разхладят или да се справят с лошото настроение, много хора не забелязват как започват да прекаляват с чашката, а това ускорява пътя към неминуемата депресия, както и към други психични заболявания.

Гръмотевични бури

Могат да доведат до главоболие и пристъпи на алергия.

Рязкото изменение в атмосферното налягане, което предшества бурята, предизвиква главоболие и слабост. Влиянието на това природно явление се усеща даже от абсолютно здрави хора, а не само от т. нар. ходещи барометри.

По данни от Кралския колеж в Лондон понижаването на налягането принуждава мозъчните клетки рязко да преминават към друг режим на взаимодействие, което предизвиква главоболие.

Пристъпите може да са съпроводени с нарушено внимание, снижена концентрация, влошена координация на движението и др.

Но периодът преди гръмотевичните бури е особено неприятен за алергичните хора и астматиците. Силният вятър вдига и разпространява полените, раздробява ги на още по-малки частици, които по-лесно проникват в носоглътката и белите дробове.

Добрата новина е, че скоро дъждът ще свали на земята и ще отмие полените.

Обилни дъждове

Предизвикват стомашно-чревни инфекции и... чума.

Знаейки връзката между влагата и инфекциите, не е трудно да се досетим какво причиняват честите и обилни дъждове. В държавите с такъв климат заразите се разпространяват по-бързо, като може да докарат най-екзотични заболявания като чума.

Много хора мислят, че човечеството се е преборило с чумата преди години, но тя периодично заявява присъствието си, и то в напреднали държави като Америка.

Според данни на изследователи от университета в Ню Мексико чумата се появява най-често в дъждовни години и на влажни територии. И причината не е в особеностите на вируса, а в предпочитания на главните им преносители – бълхите.

Тези насекоми активно се размножават и отлично живеят в дъждовно време, разпространявайки заразата.

Друг влаголюбив вредител е бактерията ешерихия коли. С нея можеш да се заразиш и в мръсен водоем, но, както отбелязват изследователи от Дъблин, особено чести са случаите на заболяването, когато дъждовете са чести и продължителни.

Учените все още не знаят защо това се случва, но фактът си е факт - даже леещата се от небето вода може да съдържа опасната бактерия.

Силен вятър

Възможни са стрес и мигрена.

В разгара на летните горещини хората си мечтаят за прохладен повей, но всичко трябва да бъде с мярка. Силният вятър се приема от нашия организъм като потенциална опасност и затова го приема по принципа: „бий се или бягай”.

Сърцебиенето се учестява, емоционалната възбуда се повишава. Но това не е всичко. Според английски физиолози силният вятър може да предизвика стесняване на мозъчните кръвоносни съдове, а оттам и силни пристъпи на мигрена.

Канадски изследователи са стигнали до извода, че хроничните пристъпи на главоболието са два пъти по-чести във ветровити дни.

Силни студове

Пазете се от инфаркт, инсулт и, естествено, простуда.
Независимо че лекарите по принцип очакват през лятото увеличаване на сърдечно-съдовите проблеми, именно студът най-често има такива последици. Причините са няколко.

Първо - много хора са свикнали да се загряват с такива народни, макар и небезопасни, средства като алкохола.

Второ – в студено време кръвоносните съдове се стесняват, което усилва кръвотока, повишава се натоварването върху сърцето и се покачва артериалното налягане.

Печалният резултат е инфаркт, аритмия и други сърдечни проблеми. Освен това кръвта се сгъстява при ниски температури, което повишава риска от различни тромбози.

Коментари