Публикация

Как се лекува детската кашлица

Как се лекува детската кашлица

За да се лекува една кашлица, трябва много точно да се прецени дали тя е причинена от респираторно заболяване, или се дължи на нещо друго, като например алергия.

 

Необходимо е също така да се уточни дали са засегнати горните или долните дихателни пътища. Правилна оценка на състоянието на детето може да направи само лекар.

 

Кашлицата е защитен механизъм, който облекчава дишането

 

Най-честата причина за възникването ѝ е заболяване на дихателните пътища. Те са покрити с много чувствителен, високо кръвоснабден епител. Той завършва с реснички, които в синхрон се движат отвътре навън и изтласкват секрети, бактерии, микроби. Когато този епител се увреди от вирусна инфекция, дренажът на дихателните пътища става невъзможен. По този начин се натрупва секреция, която води до кашлица.
В зависимост от това дали се отделят някакви секрети кашлицата се дели на суха или влажна.


Според продължителността тя бива:

 

  • остра (трае до 3 седмици) – характеризира се с внезапно начало, най-често на фона на респираторно заболяване. В детска възраст с остра кашлица може да започне и поглъщането на чуждо тяло.
  • подостра (трае от 3 до 8 седмици) - свързана е с отзвучаване на възпалителните промени и постепенно изчистване на дихателния епител;
  • хронична (трае над 8 седмици) - дължи се на хронични възпалителни заболявания.

Кашлица може да възникне и при излагане на химични изпарения или на прекалено топъл въздух.

 

При деца до 1 годинка състоянието може да се задълбочи за часове

 

Незабавна консултация със специалист се налага, ако бебето:

 

  • започне да кашля и се появи хрема;
  • диша учестено;
  • е отпаднало.

Правилната диагноза може да се постави само след обстоен преглед на детето от специалист. При необходимост може да се назначат лабораторни изследвания и рентгенография.

Лечение на детската кашлица

Кашлицата е чест симптом в детска възраст, който изисква адекватен подход. Aко тя се дължи на вирусна инфекция, първо се преценява нейният характер – дали тя е суха или влажна.

Ако е суха и е свързана с много дразнене на гърлото и болезнено смущаване на общото състояние, при което пациентът не може да си поеме въздух, тогава подхождаме с потискане. Използваме препарати, които водят до блокиране на рецепторите в бронхите и понякога в мозъчния център, командващ кашлицата. Ако тя е влажна и има отхрачване, тогава назначаваме билкови сиропи, които улесняват отделянето на секрета

- поясни д-р Полина Петрова, общопрактикуващ лекар, Велико Търново.

 

Билковите препарати успокояват гърлото

Някои от билките подсилват имунитета, други подобряват проводимостта на бронхите, като улесняват отделянето на секрета, а трети - имат антисептичен и противовъзпалителен ефект. Отделни билки действат антибактериално.

 

 

 


Един от сиропите, от които съм с отлични впечатления, е Ен-Ти-Тус. Той представлява интересна комбинация от 7 индийски билки, които повлияват всички видове кашлица. Продуктът може да се използва и при дрезгав и пресипнал глас. Подходящ е за деца над 1 годинка, както и за възрастни.


Сиропът има много приятен вкус, предизвика много меко отхрачване, което е изключително важно при сухите кашлици, подчерта д-р Петрова.

Коментари