Публикация

„Липосукцията е начин за извайване на хармонично тяло„: разказва д-р Людмил Пеев от МБАЛ ВИТА

„Липосукцията е начин за извайване на хармонично тяло„: разказва д-р Людмил Пеев от МБАЛ ВИТА

 

1. Какво е липосукцията? Липоскулптуриране същото ли е?
Липосукцията е метод за извличане на мастна тъкан през миниатюрно малки разрези, но не е метод за отслабване, а цели моделиране и контуриране на проблемни зони на тялото. Липосукцията не е решение на въпроса с отслабването, а е ефективен способ за оформяне на тялото на хора с повече или по-малко нормално тегло.
Липоскулптурирането, от своя страна, e извайване на тялото посредством липосукция на проблемните зони с прекомерни мастни натрупвания. Понякога е необходимо да се постигне баланс между извличането на мастна тъкан чрез липосукция в зоните с излишъци и добавянето на мастни клетки чрез липофилинг в областите на недостиг на мастна тъкан за получаване на строен и хармоничен цялостен силует на лицето, шията, тялото, горните и долните крайници.

2. Какви са разликите между класическата хирургия и липосукцията при премахването на проблемни мастни депа от човешкото тяло, която практикувате във ВИТА?
При класическата хирургичната липектомия кожният разрез е голям, необходимо е подкопаване на ръбовете на оперативната рана, както набиране и изрязване на излишната кожа.
При липосукцията разрезите са миниатюрни отвърстия, прави се тунелизиране на подкожната мазнина със специални атравматични канюли, които са леко заоблени отпред, имат различни дебелина и дължина. Използва се възстановяващата способност на кожата, за да се прибере в нормалните си граници след липосукция, стига да няма прекомерен излишък от отпусната кожа.

3. Какви видове липосукция има и кой от тях се предлага в Болница „Вита“?
Има конвенционална липосукция с извличане на разрушените мастни клетки. Има също лазерна, ултразвукова, вибрационна, инфрачервена и други видове липолиза, но независимо от метода за деструктиране на мастни клетки е добре да не се натоварва черният дроб, а излишната мастна тъкан да се извежда от организма чрез аспирация посредством вакуум.
Съществуват два способа според дълбочината на извършване на липосукция: класическа (дълбока) и повърхностна.
При класическата (дълбока) техника се използват по-широки канюли. В зората на липосукцията в края на 70-те и началото на 80-те години на XX век, операцията се е извършвала с канюли с лумен дори до 2 см, по-късно най-много до 1 см, при съвременната липосукция максимум до 6 мм, а в болница „Вита“ използваме канюли с лумен до 5 мм. Това спомага да се аспирира не само повече обем мастна тъкан, но и намалява до минимум вероятността от неравности по кожата.
При повърхностната техника се използват още по-фини и по-тънки канюли с лумен 4 мм и 3 мм, колкото повече се доближават до кожата. По този начин се осигурява по-добра ретракция (стягане) и респективно корекция на лекостепенно отпусната кожа.

4. Какво е необходимо при извършване на обща предоперативна оценка на пациентите за липосукция?
При осъществяване на предоперативна консултация на пациенти, желаещи да им бъде извършена липосукция, е важно точно да се определи задачата на предстоящата оперативна интервенция. За целта имат значение също натрупаният клиничен опит от медицинския персонал, както и натрупаният опит от добре обучени и сръчни пластични хирурзи. Предоперативна обща и локална оценка се извършва след щателен преглед на пациентите, желаещи да им бъде направена липосукция.

5. Какво е важно при снемане на локалния статус на пациенти, които са кандидати за извършване на липосукция?
Ние във ВИТА при извършване на предоперативна оценка на пациентите за липосукция, смятаме, че е добре да се извърши инспекция на цялостния контур в проблемните зони с прекомерни мастни напрупвания (т.нар. фиксиращи точки, зони на свързване, анатомичен релеф), преценка на качествата на кожата (текстура, тургор и еластичност на кожата, тестове на ретракция, контракция, натиск), преценка на количеството на подкожната мазнина (наличие, отпуснатост или стегнатост, прилагане на т. нар. пинч-тест за определяне дебелината на подкожната мазнина в дадена телесна област), изпъквания на кости и мускули, евентуално наличие на хернии, очертаване на полетата и обозначаване на количеството излишна подкожна мазнина, рисунки и фотографии, преместване с ръка на меките тъкани, има ли излишък от кожа и акордеонизация на телесната повърхност.

6. Под упойка ли е пациентът и колко време трае операцията? В болница „Вита“ на кой ден изписвате пациента?
В съвременната пластична хирургия вече повече се прилага разтворът на Манг (съдържащ локален кортикостероид, който продължава да стопява мастни клетки до около 3 седмици след липосукцията), а общата анестезия се е наложила като златен стандарт при извършване на тази оперативна интервенция в целия цивилизован свят. Общата анестезия повтаря фазите на физиологичния сън, борави с пречистени и нискодозирани медикаменти, поради което пациентите се въвеждат и извеждат много нежно от анестезията, след която обикновено се чувстват дори отпочинали.
Времетраенето на оперативната интервенция зависи от обема на липосукцията (количеството на екстрахираната мастна тъкан, броят на проблемните зони за третиране и тяхното разположение по човешкото тяло), но най-често варира между 1 и 2 часа интраоперативно време. Обикновено пациентите след липосукция пролежават само една нощ в Отделението по пластично-възстановителна хирургия на болницата „Вита“ и на следващия ден се изписват.

7. Какво количество мазнина може да се отстранява на един оперативен етап?
В зората на липосукцията са правени мегалипосукции с извличане на мазнини до 24 литра, но поради големите водно-електролитни нарушения, рисковете от усложнения и необходимостта от сериозно реанимационно лечение, с течение на годините и натрупания клиничен опит при съвременната липосукция се извличат по 3 литра на етап (в изключително редки случаи до 5 литра на етап). При необходимост от извличане на по-големи количества излишна мастна тъкан се препоръчва това да става на няколко етапа. Ако е в различни зони, минималното време между операциите е поне 1 месец, а ако се третират повторно някои зони, това трябва да става минимум между 3 и 6 месеца след предходната операция.

8. Боли ли интервенцията и пият ли се обезболяващи след операцията?
Болката е нещо много индивидуално и зависи от вегетативната нервна система, която е абсолютно неволева. Болката е неподвластна на мозъчната ви кора, на характера или на темперамента ви. Тя е генетично детерминирана. Образно казано болката зависи от това какво парче от тортата ви се е паднало от минимум девет поколения преди вас. Условно е прието, че има 11 позиции на болката от 0 до 10 и всеки пациент/ка може да се самопозиционира на тази скала на болката, ако е претърпял някаква оперативна интервенция или травма.
След липосукция нашите пациенти споделят, че субективно изпитват повече усещане за мускулна треска, отколкото за болка. Разбира се, че се изписват и обезболяващи средства следоперативно, които пациентите могат да дозират индивидуално или да ги редуцират според субективните си усещания в следоперативния период.

9. Получават ли се синини след извършване на липосукция и кога изчезват?
Да, кръвонасяданията след извършване на липосукция са почти неизбежни, защото въпреки малките входни отвърстия за въвеждане на канюлите, се работи на обширна площ и заедно с разрушаването на мастни клетки (липоцити), се стига и до засягане на кръвоносни съдове. Обикновено кръвонасяданията изчезват средно за около 21 дни, през което време преминалите в междуклетъчното пространство разрушени еритроцити придават различен цвят на кожата според степента на резорбирането им, преминавайки от червен, през син, жълт и накрая зелен цвят. Процесът на резорбция и разнасяне на кръвонасяданията може да се ускори чрез обща терапия с приемане на медикаменти, които лекарите ще Ви препоръчат.

10. Има ли отоци в следоперативния период при липосукция и кога изчезват?
Резултатът след извършване на липосукция се вижда буквално веднага, но сравнително бързо след това се образуват отоци, които са най-големи по време на втората и третата следоперативни седмици. Този период се описва и в научната литература като т. нар. „период на разочарованието“, когато пациентите си казват „уж ми направиха липосукция, а аз съм си все същия/ата“. Но след третата постоперативна седмица персистиращите отоци се резорбират и постепенно се оформя желания силует на третираните глава, шия, торс (туловище) и/или крайници. Характерно за постоперативните отоци е, че колкото по-ниско е разположена една зона, толкова по-бавно се резорбират отоците, но постепенно изчезват.

11. Носи ли се пристягащо еластично бельо и за колко време?
Да, хубаво е да се носи еластично бельо в продължение на поне 6 седмици задължително, а до края на 6-ия следоперативен месец е препоръчително. Еластичното бельо се изработва по поръчка според индивидуалните телесни пропорции на пациента/ката, като ръбовете му са обърнати навън, за да не се отбелязват върху оточните постоперативни области. По време на носенето му, еластичното бельо осъществява своеобразен масаж върху подлежащите тъкани. Това не пречи да се прави и професионален лимфодренажен масаж след 10-14 следоперативен ден. Важното при тези масажи е те да не са болезнени, а да са източник на приятни усещания, освен, че те имат и лечебен, и ускоряващ възстановяването на пациентите ефект.

12. Веднъж като си направиш операция, например на бричовете, има ли повторно натрупване на мазнини на същото място?
Поради това, че затлъстяването при възрастните индивиди е хипертрофично (не се създават нови клетки, а само се увеличават липидните вакуоли във вече съществуващи мастни клетки), се приема, че разрушаването и извличането на тези девитализирани и деструктирани мастни клетки извън организма гарантира дълготрайността на извършената операция. Областите по телесната повърхност, на които е извършена липосукция, ще са последните зони, в които би се натрупала отново мастна тъкан при евентуално ново покачване на теглото на пациента/ката.

13. Липосукцията решава ли проблема с целулита на третираното място?
Да, до голяма степен липосукцията решава проблема с целулита на третираното място, макар че тази операция е по-скоро насочена за отстраняване на по-изразени и обемисти мастни депа. За третиране само на целулит ние имаме по-малко инвазивни процедури (като инжекционна мезолипотерапия, микронидалинг и други процедури с проникване през кожата), както и неинвазивни процедури (като криолипотерапия, вакуумен или LPG-масаж и други процедури без проникване през кожата).

14. Липосукцията може ли да се извършва с други процедури и ако отговорът е да, то какви са те?
Да, липосукцията може да се съчетае с почти всички други оперативни интервенции в пластично-възстановителната и естетична хирургия, стига сумираното времетраене на всяка от тях да не е прекалено дълго и стига това да не е в ущърб на пациента/ката. Все пак основното правило в медицината за всеки един лекар е „Primum non nocere!“ (Първо да не вреди!). При заявяване на желание за извършване на повече оперативни интервенции от страна на пациента/ката с по-голяма продължителност, в такива случаи, според правилата за добрата медицинска практика, се препоръчва извършването на тези хирургични интервенции, съчетани в различни конфигурации на няколко оперативни етапа.

15. Кои са подходящите кандидати за липосукция?
Успешната липосукция започва с адекватния подбор на подходящите пациенти. Има няколко категории пациенти: с нормални, с понижени, с повишени или дори с извратени естетични изисквания. Идеалният пациент за липосукция трябва да е клинично здрав, да има нормални клинико-лабораторни изследвания, да е с нормално тегло или с ограничени натрупвания на мастна тъкан, които мастни депа са генетично детерминирани или хормонално обусловени, не поддаващи се на диетотерапия. При пациентките е задължително съобразяването с менструационния цикъл. При подбора на пациенти за липосукция също са много важни: мотивацията, очакваните резултати, физиологичния и психологичния им статус, както и тяхната минала и фамилна анамнеза (малигнена хипертермия, коагулопатии, коронарни заболявания, захарен диабет и други наследствени заболявания).

16. Какво е важно да се знае при консултацията за липосукция?
При предоперативната консултация за липосукция пластичният хирург се запознава с желанието на пациента, преценява мотивите за искането да се извърши такава операция, разяснява естеството на самата операция, запознава пациента с очаквания резултат, обяснява възможните усложнения и съответните рискове.

17. Коя е най-подходящата възраст за липосукция?
Преди се приемаше, че липосукция е добре да се прави преди 40-годишна възраст, тъй като дотогава има запазена ретрактилна способност на кожата и тя може да се стегне без никакъв проблем следоперативно. Но чрез метода за липосукция по Гаспароти, при който се използват все по-тънки канюли, колкото повече се доближаваме до кожата на пациента/ката, се постига последващо ефективно стягане на кожата. По този начин, но чак след навършване на пълнолетие, в съвременната липосукция вече няма възраст, която да е ограничаваща или противопоказана за извършването на такава оперативна интервенция.

18. Има ли риск от усложнения при липосукция?
В публикации и доклади на световни конгреси още през 2001 г. е констатирано, че усложненията след липосукция са сведени почти до абсолютния минимум. При съвременната оперативна техника усложненията са редки, но кръвонасяданията са почти неизбежни след липосукция. Добрата новина в случая е, че самите кръвонасядания също водят до синтез на еластин и колаген, резултиращо в подмладяване на кожата и стягане в дълбочина на подлежащите тъкани.

19. Какво е важно да се знае и да се прилага като предоперативна подготовка на пациентите за липосукция?
Важно е да не се приема Аспирин, както и други класически обезболяващи лекарства (нестероидни противовъзпалителни средства), витамин Е и комбинирани препарати, съдържащи витамин Е, кортикостероиди (използват се главно за лечение на автоимунни заболявания), както и анаболни средства на хормонална основа за натрупване на мускулна маса поне за около 7 до 10 дни преди и след оперативната интервенция, защото всички тези медикаменти водят до удължаване на времето на кървене и времето на съсирване на кръвта, което респективно води до по-обилно кървене и по-голямо кръвонасядане в тъканите.
В другия край на спектъра на медикаментите, които следва да се избягват преди операция, са противозачатъчните средства, защото водят до повишено тромбообразуване пери- и постоперативно. Ако няма възможност да се спрат противозачатъчните средства, пациентката е редно да уведоми лекуващите си лекари, че приема такива, за да ѝ бъде направена фраксипаринова профилактика в ранния следоперативен период.
Препоръчително е по възможност спиране на тютюнопушенето или поне намаляване на изпушените цигари за около 10 дни периоперативно, защото тютюнопушенето крие допълнителни рискове от тромбози, флебити или емболизъм.
Вашият лекар ще Ви ориентира и консултира какво е най-доброто за Вашия случай. За справки и записвания се обадете на телефоните на ВИТА:
ВИТА База 1 - ул. Драговица №9, (02) 960 49 50
ВИТА База 2 - ул. Филип Кутев №10, (02) 45 22 000

Коментари