Публикация

Проверки в училища и детски градини за качеството на храните

Ще бъдат разработени минимални стандарти към качеството на храните в учебните заведения.


От 15 септември започват проверки в училищата и детските градини за качеството на храните, които се предлагат там, както и за хигиенните условия, обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Той поясни, че съвместно със здравното министерство ще бъдат разработени минимални изисквания към качеството на храните в учебните заведения.
Това обаче може да доведе до поскъпване на таксите в детските градини.

Според министър Найденов в момента заради ниските си бюджети детските градини купуват най-евтината храна, но тя не е качествена.

„Ако някой смята, че ще си води детето на детската градина за 20 лв. на месец и то ще яде качествено, това няма да стане.
Ако имате дете – вижте какво яде в детската градина – едни намазани филии с не знам какво и отгоре поръсено с още не знам какво”, посочи министърът, като допълни:
„Ако няма пари – всички ние ще намерим начин и ще намерим пари”.

„Ние ще направим минимален хранителен стандарт за децата и ще го препоръчаме като институции. Идеята е в менюто на децата да влезе минимална хранителна стойност, която да получават, и вещества, които не трябва да влизат в тяхното меню – като например соя”, поясни министър Найденов и подчерта:

„Ако расте болна нация, мисля си, че всичко това ние трябва да го приемем. Време е да разберем, че за това ние трябва да платим. Приемете това като данък за нашите деца”.

Коментари