Публикация

Дарената кръв вече ще се изследва с NAT технология

Дарената кръв вече ще се изследва с NAT технология

Националният център по трансфузионна хематология и Регионалните центрове по трансфузионна технология в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна започват изследването чрез използване на NAT технология на всяка единица дарена кръв на територията на страната, информира здравното министерство.


Чрез технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции ще бъде изследвана и кръвта, дарена в отделенията по трансфузионна хематология на областните многопрофилни болници, както и в Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия


През 2019 г., в изпълнение на Националната научна програма „Разработване на методология за въвеждане на NAT технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната системата в Република България“, бяха закупени

шест апарата от най-висок клас за извършване на NAT диагностика на дарената кръв

както и необходимите за обучение на персонала и тестване на системата реактиви и софтуер. 

 

Два от апаратите функционират в Националния център по трансфузионна хематология, а по един апарат е осигурен за всички Регионални центрове по трансфузионна хематология (РЦТХ).


Министерството на здравеопазването е осигурило необходимия финансов ресурс за закупуване на реактивите и консумативите за изследване на кръвта чрез NAT технологията през настоящата година. Средствата са заложени в тригодишната бюджетна прогноза с цел осигуряване на устойчивост и непрекъснатост на процеса.

NAT технологията за диагностика на дарената кръв е най-точният известен на науката метод за изследване

на кръвта за вирусите на хепатит В, С, ХИВ и други инфекции. Към момента кръвта се изследва по така наречения „серологичен метод“. Разликата между двата подхода е в по-високата чувствителност и прецизност на NAT технологията. При нея прозоречният период, в който е налице инфекция, но тя е без клинична проява и не може де бъде констатирана, е в рамките само на няколко дни. При серологичните изследвания периодът е по-дълъг и трае близо месец.

Коментари