Публикация

Мамографски и ехографски прегледи в ДКЦ „Софиямед“

Мамографски и ехографски прегледи в ДКЦ „Софиямед“

Мамографската система в ДКЦ „Софиямед“ е от най-високо ниво или така нареченият „златен стандарт“ в медицинската техника. Той позволява да бъдат видени и най-малките изменения, което от своя страна води до ранно регистриране на заболяването и предприемане на бързи мерки за неговото лечение. Апаратурата модел МАММОМАТ е на технологичния гигант Siemens и е оборудвана със софтуер „Opdose“, който гарантира възможно най-ниска доза на облъчване на пациента.


Апаратурата служи за изследване, наречено мамография – образнодиагностичен метод, при който с много ниска доза йонизиращо лъчение се визуализират структурите, изграждащи млечната жлеза. Тя е основен метод в диагностиката и единственият сертифициран такъв за скрининг на рисковия контингент при рак на млечната жлеза при жени на и над 40-годишна възраст. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които при физикален преглед от специалист не биха могли да бъдат опипани. Методът успешно се прилага и при мъжете.

Дигиталната мамография

е образен метод с висока разделителна способност, при който с ниско лъчево натоварване се изобразяват в детайли структурите на млечната жлеза. За сравнение, нивото на радиация по време на мамография е приблизително същото, на което е подложен човек при 6-часов полет със самолет.


„Ранното откриване на началните стадии на рака на гърдата чрез скрининг мамография увеличават шансовете за успешно лечение на заболяването. Според последни проучвания ракът на гърдата е онкологично заболяване, при което се наблюдава подмладяване. Това налага и

актуализиране на препоръките към жените

относно провеждането на профилактични прегледи. Според проучване на Американското дружество по онкологични заболявания, публикувано през пролетта на 2015 г., е необходимо дамите да извършват профилактиката си с мамографско изследване на възраст от 40 г. веднъж в годината, а не както беше досега над 45-50-годишна възраст. До 40 г. специалистите препоръчват да се извършва ехография на млечни жлези“, коментира д-р Марселла Бонева, д.м., специалист по образна диагностика в ДКЦ „Софиямед“.


Тя уточнява, че е желателно дамите преди изследването да не използват пудри, дезодоранти или лосиони, тъй като частици от химикалите, които те съдържат, биха могли да доведат до влошаване на качеството на получените изображения.
Специалистът препоръчва дамите да не пропускат прегледа си, тъй като ранното диагностициране на рака на млечната жлеза е от изключителна важност за успешното провеждане на лечение.

Коментари