Публикация

Заседналият начин на живот води до хемороиди – как да се справим?

Заседналият начин на живот води до хемороиди – как да се справим?

В модерния свят много хора прекарват дълго време в седящо положение. Обикновено това е заради тяхната професия – работещи на компютри, обслужващи касите в магазините, шофьори, шивачи и др. Това обаче повишава риска от появата на редица заболявания.


Някои от тях може да са доста сериозни - сърдечносъдови болести, диабет и дори рак на дебелото черво. Доста по-често обаче се появяват проблеми със зрението, изкривявания на костната система и хемороиди.


Сред изброените заболявания

най-често срещаните са хемороидите

които предизвикват сериозно страдание у хората. Това са разширени, изпъкнали кръвоносни съдове в областта на ануса и ректума. Те биват два вида:

 

  • вътрешни хемороиди – намират се под лигавицата на ректума и най-често не могат да бъдат почувствани. Причината е, че в повечето случаи те не са болезнени и човек разбира за тях, когато види наличието на кръв при ходене до тоалетна по голяма нужда. Силни болки могат да се появят в резултат на притискане при седене, ако хемороидите се покажат извън аналния отвор.
  • външни хемороиди – намират се около ануса под формата на подути и силно изпъкнали кръвоносни съдове в резултат на съсиреци в тази област, които запушват вените. Най-често са съпроводени със силна болка при седене, когато са притиснати от тежестта на тялото. 

Видове хемороиди

 

При леко изразена форма на хемороидите е достатъчно да се спазват няколко прости правила, за да се потуши симптоматиката.

 

На първо място това е

промяна на хранителния режим

При тази диета не се препоръчва консумацията на пикантни храни, кофеин, алкохол, силни подправки и домати, защото те могат да подразнят лигавицата на ректума.

 

Подходящи за прием са овесени ядки, ориз, варива, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци. Те регулират храносмилателната система и функцията на червата. Важен е и приемът на достатъчно течности – вода, прясно мляко, чай, плодови сокове. Препоръчва се консумацията на супи и бульони.


Тъй като хемороидите най-често са резултат от заседналия начин на живот, е важно той да се промени. За тяхното овладяване освен диетата е необходима и

физическа активност

По този начин ще се регулира циркулацията на кръвта в тази област и ще се предотврати появата на нови съсиреци. Лекарите препоръчват минимум 30 минути интензивно ходене на ден. Добре е да правите и определени упражнения за раздвижване и стягане на мускулатурата, ако не всеки ден, поне 2-3 пъти в седмицата.

 

Съвети при хемороиди


Подходящо упражнение е т.нар. ножица с крака. При нея лягате на земята и повдигате краката от пода на 15-20 см. След това се прави широк размах с тях в хоризонтална плоскост. Можете от същото положение да въртите с крака невидимо колело във въздиха, а също така – да повдигате таза със свити крака. Тези упражнения укрепват мускулатурата на бедрата и корема.

Отличната хигиена

също спомага за по-бързото отшумяване на симптомите, а и има превантивна цел. Използването на тоалетна хартия трябва да се избягва при наличие на външни хемороиди. Причината е, че тя може да ги раздразни. Ето защо лекарите препоръчват измиването с хладка вода след ходене до тоалетната. Възможно е също така да почиствате зоната на ануса с мека влажна кърпа, мокра кърпичка, несъдържаща алкохол или мокра тоалетна хартия.


Трябва да се има предвид, че отшумяването на хемороидите изисква време. Това означава, че страдащият може да се среща всеки ден с неприятните симптоми, като болка, парене, сърбежи. Ето защо се препоръчва използването на

препарати, които да облекчат това положение

Такъв е ефектът на Репахерб (Repaherb). Наличен е в аптечната мрежа под две форми - свещички (10 броя в опаковка) и ректална маз (в тубичка). И в двата случая препаратът облекчава болката, предпазва епидермиса, осигурява грижа за възпалената и сърбяща кожа и така подпомага възстановяването й. 

 

Помощ при хемороиди

 

В него се съдържа сукралфат, какаово масло, ланолин (растителен произход), витепсол W25 (основа на супозиторията), екстракт от невен, екстракт от лайка, екстракт от листа на леска (хамамелис). При използване един до два пъти дневно на свещичките при вътрешни хемороиди и на ректалната маз при външни хемороиди може да очаквате пълно облекчаване на симптомите за период до две седмици.

 

Къде може да намерите продукта

Коментари