Публикация

Диета за здраво сърце - повече плодове, зеленчуци и парче пушена сьомга

Американската асоциация за сърдечни заболявания препоръчва хранителен режим, с който да се ограничи разпространението на хипертонията.


Ако диетата се спазва редовно, може да се постигне понижаване на риска от сърдечни заболявания с една пета.

Част от ястията, които са препоръчани, са салата с пушена сьомга, сладка царевица, тиквен пай и фритата от червени чушки.

Хранителният режим води до понижаване на кръвното налягане и намаляване нивата на холестерола, който запушва артериите.

Богата на плодове и зеленчуци, диетата също се фокусира върху млечни продукти  с ниско съдържание на мазнини, пълнозърнести храни, ядки, птици и риба.

Мазнините, сладкишите, червеното месо и газираните напитки трябва да се избягват.

Д-р Мерилин Гленвил, водещ диетолог, твърди, че холестеролът създава проблем, когато се окислява в организма,  а антиоксидантите в плодовете и зеленчуците предотвратят това.

Хората трябва да се опитат да ядат колкото се може повече различни цветове. Пълнозърнестите храни съдържат влакна (фибри), които се смесват с холестерола в червата спомагат за изхвърлянето му от тялото.

Птичето месо, рибата и ядките са добър източник на протеини, но имат по-ниско съдържание на наситени мазнини, отколкото червеното месо.

Те също съдържат повече мастни киселини омега-3, които контролират възпалението на артериите, а в някои случаи и на самото сърце.

Това възпаление, както и холестеролът, често са причина за сърдечни заболявания.

Екип от американски учени изследователи е тествал диетата „Dash” върху мъже и жени в риск от високо кръвно налягане.

Една част от участниците консумирали храни с високо съдържание на мазнини и ниско съдържание на минерали, а други яли подобни продукти, но в комбинация с пет порции плодове и зеленчуци дневно. А трети следвали диетата „Dash” диета.

Кръвното налягане и холестеролът били измерени в началото и в края на проучването.

Редовно консумиралите плодове и зеленчуци имали 7 на сто по-малък риск от хипертония.

При диетата „Dash”, обаче, резултатът бил повече от два пъти по-добър.

Тези, които го следвали редовно, имали 18% по-малък риск от проблеми със сърцето, отколкото тези, които се хранели с висококалорични продукти.

Учените твърдят, че получените данни са още едно доказателство, че може да се окаже значително влияние върху здравето на населението чрез насърчаване на храненето чрез диетата „Dash”, тъй като тя не е трудна за спазване, защото включва всички видове храни.

Хранителният режим, богат на селен (ядки, черен дроб), може да намали риска от рак на пикочния мехур с 40 на сто, според друго проучване.

Испански учени твърдят, че колкото е по-ниско нивото на селен, толкова по-голям е рискът от развитие на рак на пикочния мехур.

Селенът е основен микроелемент, който се намира в една четвърт от протеините и има антиоксидантни свойства, които предотвратяват увреждането на клетките.

Изследователите отбелязват значителен защитен ефект предимно сред жените.

Коментари