Публикация

Лекуваме с миниинвазивни хирургични методи неволното изпускане на урина

Лекуваме с миниинвазивни хирургични методи неволното изпускане на урина

Екипът на Отделението по Урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ въвежда най-съвременния метод за лечение на инконтиненция - „слинг“ операциите. Малкоинвазивните хирургични намеси  стават все по-предпочитани както от пациентките, така и от уролозите, посочи д-р Десислава Гаджева, която заедно с колеги от екипа бе на обучение в Париж в края на 2019 г. по повод оперативно лечение на „стрес“ инконтиненцията (б.а.-неволно изпускане на урина) при жените.
Днес всяка трета или четвърта жена в определен етап от живота си страда от неволно изпускане на урина. С възрастта проблемите зачестяват и се задълбочават, а когато не се потърси  на време консултация с уролог, се влошава качеството на живот - депресия, изолация, нарушена работоспособност.


Лекарят може да назначи различни  терапии – с медикаменти, специален комплекс физически упражнения, диетичен режим, физиопроцедури, лазер за възстановяване на еластичността на влагалищните стени, който добива все по-голяма популярност. Когато въпреки всичко това неволното изпускане на урина продължава, а тежестта на проблема се задълбочава, е необходима оперативна интервенция.


Операциите по повод на стрес инконтиненция са отворени или лапароскопски оперативни техники. В последно време все по-голяма популярност набират минималноинвазивните оперативни методи. Към тях се отнасят и т.н. „слинг“ операции, при които се поставят „слинг“-ленти, чрез които се възстановяват нормалната позиция на пикочния мехур и нормалната мобилност на уретрата, както и нормалният ъгъл между уретрата и пикочния мехур. При този тип операция престоят в болницата е кратък - от часове до едно денонощие, а пациентката бързо се връща към редовния си ритъм на живота.
Съвременните „слинг“-ленти са изградени от материал, който е биологично поносим, не травмира тъканите, здравината и ефектиността им са максимални.


Оперативните техники за поставянето на „слинг“-ленти са няколко вида и зависят от степента на инконтиненция, анатомичните особености на пациентката и преценката за постигане на ефективност.


Достъпът е през влагалището, с минимален разрез. „Слинг“-технологиите целят възстановяване на нормалната анатомия на тазовото дъно и постигане на континентост  чрез подпомагане на работата на сфинктерния механизъм на пикочния мехур.


Следоперативно се прилага антибиотично лечение. За определен период има забрана за повишена физическа активност, вдигане на тежести, полови контакти. Континентността се постига веднага, дискомфортът и болките са минимални, възвръщането към нормалните дейности в ежедневието е веднага.


Обучението на част от екипа на Отделението по Урология към МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Париж по повод на оперативно лечение на „стрес“ инконтиненция при жените бе проведено от  световноизвестния гинеколог проф. Жан Пол Рувърс, шеф на Клиниката по гинекология на Университета в Амстердам. Той е един от водещите специалисти по оперативно  лечение на стрес инконтиненция в света. Новостите, техниките и постиженията в тази област бяха детайлно разгледани, обсъдени и приложени.

 

Благодарение на проведеното обучение екипът на Отделението по Урология въведе новостите – малкоинвазивните хирургични намеси, в лечението на инконтиненцията. 

Коментари