Публикация

Щастлива бременност = здраво бебе

Отдавна е известно, че настроението на бъдещата майка по време на бременността не се поддава на никакъв контрол.


Мръсната чиния в мивката може да я разстрои до сълзи, а недостатъчното внимание от страна на съпруга я навежда на мисълта: „Той вече не ме обича”.

Околните са свикнали с резките промени в настроението на бременните жени и затова се отнасят към тях снизходително. Нещата обаче не са толкова невинни.

Неотдавнашно проучване показало, че депресията на майките по-често е причина за заболявания при детето, отколкото бедността, лошото хранене или скромните битови условия.

Учени от Индия изследвали 720 жени в последните три месеца на бременността, като се интересували главно дали страдат от депресия.

Оказало се, че при страдащите от депресия майки по-често се раждали деца с ниско тегло, а както е известно, те са по-податливи на заболявания.

Естествено, да се освободиш от негативните мисли е доста по-трудно, отколкото да изядеш нещо полезно, но въпреки това е възможно. Ето какво съветват специалистите:

- Не се съсредоточавайте върху мисли, които предизвикват у вас злоба, мъка и раздразнение. Превключете на нещо по-позитивно.

- Разгледайте ваши снимки от детството. Спомнете си радостните моменти, помислете си, че на вашето дете му предстои всичко това, а и може би ще има и по-хубави моменти.

- Гледайте филми, които повдигат настроението.

- Намерете в интернет приятели по интереси.

- Започнете да си водите дневник, записвайте всичко полезно, което сте направили през деня.

- Обадете се на приятелка, за която ви е мъчно и отдавна не сте чували, и я поканете на гости.

- Поглезете се. Купете си нещо красиво, което ще ви зарадва и ще повдигне настроението и самочувствието ви.

Коментари