Публикация

Втори пациент с масивен инсулт беше спасен след успешна тромбектомия в болница „Токуда“

Втори пациент с масивен инсулт беше спасен след успешна тромбектомия в болница „Токуда“

Мъж на средна възраст, покосен във фитнес залата от запушване на магистрален мозъчен съд, се възстановява изключително бързо след намесата на лекарите

 

Интервенционален мултидисциплинарен екип в болница „Токуда“ извърши

второ успешно механично премахване на съсирек от мозъка при масивен инсулт

на пациент на средна възраст. Спешната интервенция се извършва 3 и половина часа след началото на инсулта, след бърза реакция на спешна помощ и високоспециализиран екип на болницата, съставен от невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, анестезиолози и кардиолози.


Пациентът е с масивно запушване на средна мозъчна артерия. Докато тича на бягаща пътечка във фитнеса, той получава внезапно замайване, слабост в десните крайници и загуба на възможност за говор. В следващия момент загубва съзнание, пада на земята и оттук нататък си спомня единствено момента преди влизането му в ангиографската зала. Извиканият екип на спешна помощ оценява състоянието и вероятността за масивен инсулт, и транспортира пациента в болница „Токуда“.

Внезапното запушване на магистрална мозъчна артерия води до много бърза загуба на мозъчни клетки

- около 2 млн. неврона загиват всяка минута. Само светкавичната реакция на екипа спасява живота на пациента и му позволява да запази всички неврологични функции. От проведените високоспециализирани изследвания за кратко време се установява запушване на най-големия мозъчен съд, снабдяващ ⅔ от мозъчната хемисфера.


При такива масивни запушвания механичното изваждане на съсирека (тромбектомия) е метод на избор, тъй като само конвенционално лечение с медикаментозно стопяване на тромба (тромболиза) не би могло да помогне. В този случай лекарите комбинират и двата метода, което води до бързо възстановяване на мозъчното кръвообращение. Има специфични условия, при които такива процедури могат да бъдат извършени, и много малко места в страната, където се прилагат. За щастие пациентът попада бързо на такова място и резултатът за него е отличен.

 

Втори пациент с масивен инсулт бе спасен след успешна тромбектомия в болница „Токуда“


Съсирекът е премахнат чрез минималноинвазивна вътресъдова интервенция, наречена тромбекстракция/тромбектомия. Методът използва специална аспирационна система, въведена в мозъчните артерии чрез микроводачи и микрокатетри от бедрената артерия до мястото на запушване. По този начин тромбът се изважда механично, което възстановява мозъчното кръвообращение незабавно. В следващите часове настъпва бързо подобрение в състоянието на пациента.

Няколко дни след процедурата той е раздвижен, активен и комуникативен, ходи нормално

Изписан е без двигателни нарушения, функционално независим, за да се завърне при семейството си и обичайната работна среда.


Това е втора успешна тромбектомия, осъществена в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Екипът има подготовката и капацитета, и развива активно новите методи в интервенционалната неврология, за да имат българските пациенти повече и по-добри възможности в лечението на инсулт.

Мозъчният инсулт е втората основна причина за смъртност в света

третата водеща причина за намаляване продължителността на живота и третата основна причина за инвалидизация. 

 

В световен мащаб на всеки 6 секунди един човек умира от мозъчен инсулт, всяка година около 17 милиона души получават мозъчен инсулт, около 6 милиона от тях загиват.
Исхемичните мозъчни инсулти (около 80-85% от всички инсулти) представляват много тежък медицински и социален проблем в световен мащаб. Разходите за социалната и здравна системи при инвалидизация на пациентите надхвърлят многократно разходите дори при най-модерното и скъпо лечение на исхемичния мозъчен инсулт.

Коментари

Поздравления на колегите.Къде другаде се провежда това лечение?

Анонимен
14 фев 2020 11:15

Обаче за профилактика и дума не може да става в болницата, нали? Я опитайте по НОЗК да отидете в неврологията на преглед.